ANNONS

Oppositionen: ”Plankare är inga tjuvar, de stjäl inte”

Anna Sehlin (V) regionråd i oppositionen i Region Stockholm om Tamsons utspel om plankare
Anna Sehlin (V) regionråd i opposition, Region Stockholm.
Oppositionen i Region Stockholm reagerar nu på trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och hans förslag om en ”bötestrappa" i jakten på tjuvåkare i kollektivtrafiken.
– Kristoffer vill gärna säga att tjuvåkning är att stjäla från det gemensamma, men vi menar att plankare är inga tjuvar, säger regionrådet Anna Sehlin (V).
ANNONS

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vill att det ska bli högre böter för den som tjuvåker flera gånger, än den som gör det för första gången. SL har ansökt om en lagändring hos regeringen för att kunna genomföra detta.

– Notoriska fuskare tycker jag ska straffas hårdare, sa Kristoffer Tamsons till Mitt i då han beskrev förslaget närmare.

Olika förklaringar till tjuvåkning

Anna Sehlin (V) är regionråd i opposition i Region Stockholm. Hon menar att Tamsons har en idé om att det är många som tjuvåker i kollektivtrafiken, medan hennes parti är av åsikten att det här beror på att de som tjuvåker inte har råd att betala för sig.

– Kristoffer vill gärna säga att tjuvåkning är att stjäla från det gemensamma, men vi menar att plankare är inga tjuvar, de stjäl ingenting, de reser med kollektivtrafiken utan att betala, men de gör inte detta för att de vill ta från det gemensamma, utan för att de inte har råd.

”Höjda avgifter skrämmer inte en person som inte har råd”

Från Vänsterpartiets sida vill man se en sänkning av priserna på SL-kortet så flera kan ha råd att resa med kollektivtrafiken.

– Höjda avgifter skrämmer inte en person som inte har råd, har man inte råd att betala så gör man inte det, säger Anna Sehlin.

”Minskat fusk bidrar till ökad trygghet i hela kollektivtrafiken”, hävdar Kristoffer Tamsons, vad tänker du kring det?


ANNONS

– Han försöker ofta säga att i och med att det finns människor som inte betalar för sig så ökar otryggheten generellt, eftersom det finns människor som snikar på systemet. Men vi menar att tryggheten i kollektivtrafiken, den kommer av andra saker.

Mer synlig personal

Mer synlig personal i tunnelbanan och kollektivtrafiken, menar Anna Sehlin är ett alternativ som kan skapa trygghet. Hon tror inte att plankande i sig bidrar till otrygghet.

– Däremot så tror vi att en tillgänglig och vänligt bemötande kollektivtrafik bidrar till trygghet.