ANNONS

Män över 50 år kan få brev om testa sig för prostatacancer

Män över 50 år kan få brev om provtagning.
Män över 50 år kan få brev om provtagning.
Män över 50 år kan bli informerade via brev när det dags att testa sig för prostatcancer.
Samtidigt kan en ny diagnosmodell för cancerformen införas i regionen.
ANNONS

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer bland män. För att tidigare förebygga cancerformen kan nu män över 50 år bli informerade via brev när det är dags att testa sig, skriver P4 Stockholm.

– Vi har en ny cancerplan som sträcker sig mellan år 2020 till 2023. I den så finns en regional prioritering om att vi ska utveckla tester, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm till P4.

Ny cancerplan

På Capio S:t Görans sjukhus finns i dag en diagnostisk kedja för prostatacancer, där PSA-test följs av ett blodprov och magnetkameraundersökning, innan en eventuell vävnadsprovtagning görs.

I och med den nya cancerplanen som införs nästa år vill regionen att diagnosmetoden ska införas på flera håll i länet. Förhoppningen är att den nya metoden ska dra igång så fort som möjligt  – detta för att skynda på beslutet om en organiserad prostatacancertestning.

Socialstyrelsen tevksamma

I nuläget är socialstyrelsens rekommendation att inte införa en organiserad prostatacancertestning eftersom att det kan leda till att många män skulle få en cancerdiagnos trots att deras cancer aldrig utvecklats till någon allvarlig sjukdom.

Men i region Skåne och Västra Götaland ska nu brevutskicken testas. Stockholm kan bli nästa region på tur.