ANNONS

Patienter med privat försäkring går före i kön – kan stoppas

Patienter med privata försäkringar går före i vårdkön hos en del vårdbolag.
Jonas Lindberg (V) vill ha stopp för försäkringspatienter hos de vårdgivare som regionen anlitar.
Alla vet att de som har en privat sjukvårdsförsäkring går före i kön. Det säger Jonas Lindberg (V). Han kräver att vårdgivare som bedriver skattefinansierad vård inte samtidigt ska få ha försäkringspatienter.
Men att skriva sådana avtal strider mot lagen, enligt regionstyrelsen.
ANNONS

Region Stockholm kan inte kräva att privata vårdgivare avstår från försäkringspatienter. Det menar regionstyrelsen, sedan Vänsterpartiet slagit larm om att de privata patienterna tränger undan övriga patienter, som därmed får vänta längre på vård.

Enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) ska de krav och villkor som ställs stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Och upphandlingen får inte utformas så att den hämmar konkurrensen.

Lever upp till vårdgarantin

Regionstyrelsen menar vidare att de privata vårdgivarna följer hälso- och sjukvårdslagen som säger att den som har det största behovet ska ges företräde till vården. Och regionen håller koll så att vårdgivarna lever upp till vårdgarantin, hävdar de.

Men enligt en granskning som publicerats i Dagens Nyheter säger nio av tio vårdgivare att försäkringspatienter prioriteras framför landstingspatienter. Även regionens eget vårdgarantikansli uppger att de fått signaler om att försäkringspatienter ges förtur.

600 000 har privat försäkring

Över 600 000 personer i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring. Deras försäkringsbolag har i sin tur avtal med vårdgivare, som ortopedkliniker, ögonmottagningar eller andra specialister. Region Stockholm kan ha avtal med samma vårdgivare.

Men försäkringsbolagen betalar bättre, enligt DN, och har ofta avtalat en maximal väntetid för sina kunder, som är betydligt kortare än den tid som patienter med remiss från till exempel husläkare får hålla till godo med.

Lagen åsidosätts

Vänsterpartiet anser att hälso- och sjukvårdslagen åsidosätts, och vill att regionen skriver in i avtalen att de vårdgivare de anlitar inte får ta emot försäkringspatienter.

– Det är fullt möjligt med en sån skrivning. Men den blågröna koalitionen vill ha det så här. De välkomnar en utveckling med privat finansierad sjukvård, säger Jonas Lindberg (V).

ANNONS

Samvetsfråga

Han säger att han varit i kontakt med läkare och vårdgivare som bekräftar att privata patienter prioriteras, och att det för läkare blir en svår samvetsfråga när de tvingas skicka tillbaka landstingsremisser och ta försäkringspatienter i stället.

Alla vet att det är så här

Jonas Lindberg

– Alla som jobbar i vården vet att det är så här, och det vet alla på hälso- och sjukvårdsförvaltningen också.

Att företagens rätt att välja patienter överordnas hälso- och sjukvårdslagen är ett brott, menar han.

– Vi kommer inte att släppa frågan, utan kräva en djupare utvärdering av hur patienter prioriteras.

Fakta

Så drivs vården i Region Stockholm

Akutsjukhusen drivs av regionägda bolag, förutom S:t Görans sjukhus som drivs av Capio.

Vårdcentraler och husläkarmottagningar drivs av regionägda SLSO eller privata vårdgivare (både stora bolag som Aleris och små företag som Djursholmsdoktorn).

Region Stockholm har olika avtal med olika vårdgivare:

Direktavtal: För vårdgivare i egen regi, till exempel akutsjukhus, närakuter, vissa vårdcentraler, vissa Bup-mottagningar.

Lagen om offentlig upphandling, LOU: Används vid upphandling av privata vårdgivare, som ovan men även kirurgi, logopedi och olika former av habilitering.

Lagen om valfrihetssystem, LOV: Reglerar när verksamheter inom sjukvård och annan offentlig verksamhet konkurrensutsätts. Den innebär också att de som brukar tjänsterna har rätt att välja.

Lagen om läkarvårdsersättning, LOL: Läkare kan sluta avtal med regionen och få ersättning för de patienter de tar emot. Det finns 250 läkare med LOL-avtal i regionen.

Lagen om ersättning för fysioterapi, LOF: Fysioterapeuter kan sluta avtal med regionen och få ersättning för de patienter de tar emot. Det finns flera hundra fysioterapeuter med LOF-avtal i regionen.

Vårdval: Aktörer kan fritt etablera sig inom ett antal vårdområden, för närvarande ett 40-tal, från allergologi till vårdcentraler och öron- näsa- halssjukvård, och få ersättning av regionen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.