26 personer åtalas för telefonbedrägerier mot äldre

attunda tingsrätt
Attunda tingsrätt.
Närmare 70 pensionärer har utsatts för bedrägerier då de lurats till att uppge bankuppgifter via telefon och blivit bestulna på pengar. Nu åtalas totalt 26 personer för inblandning i den stora bedrägerihärvan. Enligt åtalet har bedragarna kommit över sammanlagt 10 miljoner kronor.

Det är inte första gången någon lurat äldre på pengar via telefon. Den här gången handlar det om en man som ringt upp pensionärer över 70 år och lurat till sig deras kod till bankdosan eller inlogg till mobilt bank-id, så kallade vishingbedrägerier.

Bedragarna har sedan kunnat föra pengar från personernas bankkonton. Enligt åtalet kom de över 10 miljoner kronor på två månader.

Äldre i rika områden

Totalt 67 personer har utsatts för telefonbedrägerierna, varav de flesta bor i Stockholms innerstad och andra välbärgade områden runt om i Stockholm, enligt åtalet.

– Tillvägagångssättet har varit likartat i samtliga fall. En man har ringt och presenterat sig som Göran Andersson och sagt att han ringer från någon av storbankernas säkerhetsavdelningar. En annan likhet är att målsägarna oftast varit 70 år eller äldre, säger åklagaren Karin Lindkvist i ett pressmeddelande.

26 personer åtalas

Mannen som misstänks för bedrägerisamtalen åtalas för grovt bedrägeri. Fyra personer misstänks för medhjälp och åtalas för delaktighet i de grova bedrägerierna.

Ytterligare 21 personer åtalas för penningtvättsbrott för att ha tagit emot de stulna pengarna från bedragarna.

Brotten ska ha begåtts mellan 15 augusti och 3 oktober förra året.

Telefonbedrägerierna minskar

Polisen har det senaste året genomfört särskilda insatser för att minska telefonbedrägerierna mot äldre. Linda H Staaf, nationell kommenderingschef för polisens särskilda händelse mot vishingbedrägerier, anser att åtalet visar att det gett effekt:

– I mars kunde vi se att de anmälda brotten minskat med närmare 80 procent och även brottsvinsterna har gått ner kraftigt, säger Linda H Staaf.