ANNONS

Polisen: 50 kriminella gäng härjar i Stockholm – många är unga

Gängkriminalitet. Polis. Stockholm.
Stockholmsgängen har ett högre våldskapital i dag än tidigare. 
50 gäng härjar i Stockholmsområdet just nu och många medlemmar är unga.
Det visar polisens nya kartläggning av de kriminella nätverken.
ANNONS

Efter den senaste tidens skjutningar och våldsupptrappning har Stockholmspolisen nu gjort en djupdykning bland Stockholms kriminella gäng. Kartläggningen visar att det rör sig om 50 olika nätverk – vilket är fyra fler i jämförelse med 2017.

– Denna rapport ska ge en samlad bild av de kriminella nätverken i vår region. Några har försvunnit medan andra har tillkommit, säger Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm på polisens hemsida.

Allt yngre kriminella

I de kriminella nätverken, som enligt polisen kan vara av lös karaktär, ingår cirka 1 500 personer. Storleken på nätverken varierar och de allra flesta är lokala.

Den nya kartläggningen visar att de gängkriminella nu har en större rörlighet mellan nätverken än tidigare. En och samma person kan ingå i flera nätverk eller byta då och då.

Stockholmsgängen har dessutom ett högre våldskapital i dag än för två år sedan.

– Vi ser att genomsnittsåldern på personerna i nätverken har sjunkit, också att kvinnorna i högre grad än tidigare finns med i den organiserade brottsligheten, säger Palle Nilsson.

”Finns god kunskap om de kriminella nätverken”

Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef

Viktig kartläggning

Senaste kartläggningen över gängkriminaliteten i Stockholm gjordes för två år sedan. Men gängkonstellationerna ändras snabbt.

Den nya kartläggningen är därför viktig för att kunna bedöma nätverkens kapaciteter och jämföra gängen med varandra.

ANNONS

– Det finns en god kunskap om de kriminella närverk som verkar i regionen och det görs ett bra jobb utifrån tillgänglig resurs. Det är samtidigt viktigt att vi också ser framåt och försöker förutse utvecklingen i de här miljöerna för att kunna möta det på ett bra sätt, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef.