SD-ledamot blir vilde – ”Bedrövligt”

Peter Wallmark i fullmäktige
Gruppledare Peter Wallmark kan konstatera att SD nu tappar ett mandat i fullmäktige.
Bengt Herke valdes in i Stockholms stadshus för SD men lämnade partiet tidigare i november.
Nu väljer han att ändå behålla platsen i fullmäktige, skriver Dagens Nyheter.
– Bedrövligt, säger SD:s gruppledare Peter Wallmark.

I början av november gick Bengt Herke, som i september valdes in i fullmäktige för Sverigedemokraterna, till hård attack mot sitt parti och lämnade samtidigt SD.

Då var beskedet att han inte heller skulle sitta kvar i fullmäktige. Men nu har han ångrat sig, rapporterar Dagens Nyheter. Bengt Herke kommer att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde.

Beskedet upprör Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det är bedrövligt att Bengt nu ändrar sig och inte lämnar sin plats i fullmäktige. Det är oförsvarbart att ta upp ett mandat på det viset och jag välkomnar därför en översyn av regelverket, skriver Peter Wallmark i ett mejl till Mitt i.

Fler avhopp även förra mandatperioden

För Sverigedemokraterna innebär det att man därmed tappar ett av sina åtta mandat. Samma öde drabbade partiet under förra mandatperioden då fyra SD-politiker antingen lämnade eller blev uteslutna ur partiet.

Inför valet i september lovade Peter Wallmark att fullmäktigegruppen skulle skötas på ett bättre sätt under den här mandatperioden.

– Sverigedemokraterna står redo att bedriva en offensiv oppositionspolitik och det kommer vi göra oavsett antalet mandat, skriver han i mejlet.