ANNONS

Privata patienter går före – Region Stockholm JO-anmäls

ersta sjukhus, gamla
Ersta sjukhus är en av alla vårdgivare som regionen anlitar som samtidigt har försäkringsbolag som kunder.
Region Stockholm har JO-anmälts för att försäkringspatienter går före i vårdkön.
Det är ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen, menar anmälaren, forskaren John Lapidus vid Göteborgs universitet.
ANNONS

Över 600 000 personer i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring. Deras försäkringsbolag har i sin tur avtal med vårdgivare, som ortopedkliniker, ögonmottagningar eller andra specialister, som garanterar att de ska få vård snabbt.

Region Stockholm har avtal med många privata vårdgivare. Avtalen säger att patienterna ska få vård inom vårdgarantin, som är 90 dagar efter det att beslut om vårdinsats tagits.

Så länge behöver inte försäkringspatienter vänta. För skulle inte de få vård snabbare, faller hela affärsidén.

Bryter mot lagen

Men samtidigt säger hälso- och sjukvårdslagen att vård ska ges på lika villkor och efter behov,

Den lagen  anser anmälaren, John Lapidus vid Göteborgs universitet, att Region Stockholm inte följer, när man anlitar vårdföretag som även har försäkringsbolag som kunder.

”Prioriteringen av försäkringskunder framgår på vårdgivarnas egna hemsidor. Ersta sjukhus skriver att: ”På Ersta sjukhus har försäkringspatienter en egen handläggare som hjälper din vårdsamordnare och dig rätt till snabb vård” skriver han i sin JO-anmälan.

Över hela landet

Lapidus har angett Ersta sjukhus som ett exempel, Capio Lundby sjukhus i Göteborg är ett annat.

”I Sverige finns i dag hundratals vårdgivare (i alla landsändar och på alla vårdnivåer) som på samma sätt prioriterar försäkringskunder framför offentligt finansierade patienter, och brottet mot Hälso- och sjukvårdslagen kan därmed sägas vara allmänt förekommande” skriver han.

ANNONS

Får inte hämma konkurrensen

Frågan har varit uppe i regionstyrelsen, där den blågröna majoriteten hävdar att man inte kan kräva att privata vårdgivare avstår från försäkringspatienter.

Enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) ska de krav och villkor som ställs stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Och upphandlingen får inte utformas så att den hämmar konkurrensen, hävdar de.

Socialminister Lena Hallengren har gett myndigheten för Vårdanalys i uppdrag att utreda det parallella prioriteringssystemet. Den 31 mars ska Vårdanalys presenterar sin rapport.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.