ANNONS

17 procent av stockholmarna som testats har antikroppar

Blodprov för covid-19
Drygt 17 procent av de stockholmare som gjorde ett coronatest förra veckan hade antikroppar mot covid-19.
– Det indikerar att vi haft en utbredd smittspridning i Stockholm, säger Claes Ruth på Karolinska Universitetslaboratoriet till Svenska Dagbladet.
ANNONS

Sedan förra veckan kan alla i länet över 15 år testa sig för om man antikroppar mot covid-19 eller en pågående infektion.

Cirka 24 000 antikroppsprover utfördes förra veckan och av dessa var 17,2 procent positiva, skriver SvD.

Enligt Claes Ruth, funktionschef för Karolinska universitetslaboratoriet, är det en väntad resultat.

– Nivån ligger i linje med vad jag hade trott. Den indikerar att vi haft en utbredd smittspridning i Stockholm, säger Claes Ruth han till tidningen.

Av de 14 000 PCR-test som gjordes förra veckan, alltså för att upptäcka en pågående infektion, var 13,8 procent positiva.

Efter bokingskaoset – nu kan du boka coronatest igen

Svårt att dra slutsatser

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, tycker att det är svårt att utifrån de nya siffrorna dra några slutsatser om antikroppsläget i länet eller resten av landet.

Men Jan Albert, professor på vid Karolinska institutet, tycker att det ser lovande ut. Men han framhåller också att man fortfarande ska tänka på att man med säkerhet inte vet vilket skydd antikroppar ger.

ANNONS

– 17 procent är ändå en jämförelsevis hög siffra och det är naturligtvis bra ju högre tal man får. Ju fler som har gått igenom sjukdomen desto färre finns det som kan få den under en tid framöver. Det är i dagsläget ett rimligt antagande att antikroppar ger ett visst skydd, säger han till SvD.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.