ANNONS

”Räddningspaketet” fick fullmäktige att se rött

Tobias Nässén, landstingsråd (M)
Tobias Nässén (M) och övriga i den blågröna koalitionen är irriterade över Socialdemokraternas utspel.
Fel att kasta fram ett förslag, menar de blågröna. Och dessutom är det ogenomförbart att spara på vårdvalen som de tänkt, menar regionrådet Tobias Nässén (M).
– Hur ska det gå till? Det redovisar de inte, säger han.
ANNONS

De blågröna i Region Stockholm är milt sagt irriterade över Socialdemokraternas utspel om ett räddningspaket för sjukhusen.

”Ren populism” sade till exempel kristdemokraten Karl Henriksson i debatten i regionfullmäktige på tisdagen.

Enligt S är det varslet om 600 läkare och undersköterskor vid Karolinska som fått dem att agera. En halv miljard ska rädda kvar personalen, tänker de. Pengarna ska tas genom att styra om pengar från vårdval, administration och konsulter samt att ge sjukhusen hyreslättnader.

Kom som en överraskning

Förslaget lades fram på sittande möte.

Det är första gången under mina tjugo år i politiken som man startar en debatt i fullmäktige där ledamöterna inte fått se det papper med ändringar som fullmäktige ska besluta om, säger Tobias Nässén (M), vård och valfrihetsregionråd.

S-förslaget: Ett räddningspaket för akutsjukhusen

I Socialdemokraternas skuggbudget ingår ytterligare 400 miljoners besparingar på vårdvalen under 2020, vilket också väckte frågor.

– Hur ska det gå till? Det redovisar de inte. Inte finansieringen och inte vart patienterna ska ta vägen. Dessutom är det tolv månaders uppsägningstid på avtalen, så det går inte att genomföra den 1 januari, säger Tobias Nässén.

ANNONS

Orättvis fördelning av vård

Socialdemokraterna menar att vårdvalen gjort att mottagningar etablerat sig där befolkningen är välmående och det därmed är mer lönsamt. De tycker att vården fördelas orättvist, och vill se över systemet. Vissa vårdval kan återföras till sjukhusen, de kan införlivas med vårdcentralerna, eller slås ihop.

Vi vill utveckla vårdvalen

Tobias Nässén

De blågröna vill också se över vårdvalen, och menar att vissa eventuellt kan slås samman, och andra kan knytas till husläkare.

– Men vi vill utveckla och förbättra vårdvalen, där Socialdemokraterna vill göra en snabb och kraftig besparing och nedläggning.

Fakta

Så funkar vårdvalen

Vårdval innebär att vårdföretag fritt kan etablera sig inom de vårdområden som regionen bestämt.

Det finns nu 40 vårdvalsområden, från allergologer till öron- näsa- halsläkare, med ett par hundra mottagningar runt om i länet.

Det senaste tillskottet är vårdval reumatologi.

Syftet med vårdval är att flytta specialistvård som inte behöver akutsjukhusens resurser ut från sjukhusen.

Tanken är att vården ska komma närmare där människor bor eller befinner sig.

Kritikerna menar att etableringen av mottagningar inte är rättvist fördelad, och att de som behöver mest vård får minst. De menar också att vården splittras upp.