Räddningstjänsten vädjar: Elda inte på valborg

Brandförsvaret uppmanar till att inte elda på valborg
En valborgseld kan sluta med skogsbrand om man inte är försiktig. Montage.
Avrådan från att elda kommer att fortsätta gälla även under valborg i hela Stockholms län, meddelar länets räddningstjänster.
– Vi är tacksamma om man inte tänder majbrasan och minskar risken för att orsaka en olycka, säger Björn Westerdahl på Storstockholms brandförsvar.

Sedan den 18 april har räddningstjänsten avrått från att elda utomhus då det är väldigt torrt i skog och mark. Det kan räcka med en liten gnista för att orsaka en okontrollerad brand. Häromdagen brann det till exempel i ett skogsområde mellan Viksjö och Hässelby.

I dag meddelar länets fyra brandförsvar, Storstockholms brandförsvar, Brandkåren Attunda, Södertörns brandförsvarsförbund och Räddningstjänsten i Norrtälje, att de gemensamt avråder från all eldning på valborg – även officiella majbrasor.

– Vi avråder från all eldning under valborg. Vi är tacksamma om man inte tänder majbrasan och minskar risken för att orsaka en olycka, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

På många platser kommer det hundratals som förväntar sig en eld. Då känner nog många att det är svårt att avstyra det.

Björn Westerdahl, Storstockholms brandförsvar

Avrådan utfärdas i samband med Länsstyrelsen i Stockholms län utifrån SMHI:s väderprognoser. På samma sätt kan det också beslutas om eldningsförbud, men det är inte aktuellt just nu.

Tror du att folk kommer tända valborgseldar trots att ni avråder från det? 

– Ja, det är en gammal tradition och på många platser kommer det hundratals som förväntar sig en eld. Då känner nog många att det är svårt att avstyra det.

Om man trots allt bestämmer sig för att tända majbrasan hoppas brandförsvaret att man tar till alla säkerhetsåtgärder. Då det är några dagar kvar till valborgsmässoafton kan det också hända att det faktiskt blir ett eldningsförbud, så det gäller att hålla sig uppdaterad, påpekar Björn Westerdahl.


Brandförsvarets tips för en säkrare valborgseld: 

  • Sök tillstånd, dels från markägaren, dels från polisen om du ska anordna en offentlig tillställning för allmänheten måste du även ha tillstånd enligt ordningslagen.
  • Minska brasan och ta bort ris från brasan och elda det en dag när det är blött ute.
  • Flytta brasan om brasan ligger nära byggnader eller skog.
  • Förbered släckning och fyll hinkar och dunkar med vatten och ta med till brasan INNAN du tänder. Brandsläckare är också bra att ha med. Testa vattenslangen så du vet att den fungerar. Utse ansvariga för släckning och säkerställ att ni har telefon så att ni kan ringa 112 vid behov.
  • Stanna kvar och släck. Om du har tänt en brasa så är du ansvarig för att släcka den. Många bränder beror på slarv med släckning. Därför är det är viktigt att du bevakar elden hela tiden och släcker all glöd med vatten innan du lämnar platsen.

Källa: Brandkåren Attunda