ANNONS

Många reaktioner på visionen om fler odlingsplatser

Kolonistölder Hässelby
Enligt visionen skulle varje stockholmare få tolv kvadrat att odla på.
I ett reportage har Mitt i skissat på hur Stockholm skulle kunna få fler odlingsplatser.
Efter publiceringen har många läsare hört av sig med glad tillrop, egna förslag – och en del kritik.
ANNONS

Tillsammans med arkitektkontoret Utopia har Mitt i skissat på en vision för hur Stockholm skulle kunna utnyttja sina gröna ytor bättre – och skapa möjligheten för varje stockholmare att få en egen lott på tolv kvadratmeter.

Så kan varje stockholmare få en egen odlingslott

Efter artikeln har många läsare hört avi sig:

”Tack för att ni tar upp ett sådant viktigt ämne i tidningen och även tack till Viktor Becker som kommer med problemlösningar. Själv har jag funderat på detta och var dag jag går på stan fantiserar jag hur det skulle se ut med grönare ytor på de platser som nu bara är en toalett för hundar”, skriver en läsare.

En annan läsare är trött på grå betong: ”Jag tror det skulle kunna finnas ännu fler möjligheter för odling och att sprida grönskan i staden. Det finns så många gråa platser som jag tror alla skulle må bättre av att få lite färg från naturen.”

Tack och fortsätt med dessa positiva artiklar det ger hopp för framtiden.

Läsare

I dag är köerna till stans kolonilotter långa, men förslaget skulle de kunna kortas: ”En utmärkt idé att odla upp mark som nu står outnyttjad. Blir till glädje för många och får köerna att minska.”

ANNONS

Inte bra om de blir privata

Men en del läsare har också lyft ett varningens finger för att ytorna kan bli privata:

”Stockholm och dess innevånare behöver sina grönytor och vackra parker, som på ett gott sätt gör staden annorlunda än många andra storstäder. Att förvandla grönytorna till odlingslotter innebär att privatisera mark som hittills varit gemensam för stadens innevånare”, skriver en läsare.

Medan en annan läsare inte alls tycker att koloniområden måste vara privata och inhägnade: ”En fantastisk idé att förvandla fler områden till kolonilotter! Själv skulle jag inte vilja ta hand om någon lott men njuter av att vandra/ promenera där de finns! Tanto är ju exemplariskt där det ju finns möjligheter att på olika småvägar/ stigar gå bland lotterna! Det är viktigt att de finns tillgängliga så att allmänheten kan vistas i dess närhet! Det får inte bli stängda områden!”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.