Så röstade stockholmarna i EU-valet

eu-val kollage
Så röstade länsborna i EU-valet.
Moderaterna blev återigen största parti när invånarna i Stockholms län gick till EU-valurnorna på söndagen. Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökar mest jämfört med 2014, och Liberalerna, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet minskar mest. Det visar de preliminära siffrorna.

På måndagsmorgonen hade 1 311 valdistrikt av 1 345 räknats i Stockholms län.

De preliminära siffrorna visar på att Moderaterna går framåt knappt 3 procentenheter och blir återigen största partiet bland länsborna i ett EU-val. Totalt ser de ut att hamna på 20,5 procent.

Näst största parti blir Socialdemokraterna som återtar positionen från ett backande Miljöparitet. S hamnar på 18,8 procent av rösterna, en ökning på 1,5 procentenheter.

MP backar 4,6 procentenheter, men blir ändå tredje största parti bland länsborna.

Ökar och backar mest

Centerpartiet ökar mest jämfört med 2014 års EU-val, och går 6,3 procentenheter framåt. Näst mest ökning står Sverigedemokraterna för med 4,4 procentenheter upp.

På andra sidan är Liberalerna – precis som i hela landet – de stora förlorarna. De tappar 7,2 procentenheter jämfört med 2014.

Feministiskt initiativ – som fick över 7 procent av rösterna i länet 2014 – backar 6,2 procentenheter och hamnar på totalt 0,9 procent av rösterna i år.

Valdeltagandet för länsborna i EU-valet ser ut att öka jämfört med 2014 och ser ut att landa på 56,3 procent. 2014 var deltagandet 52,8 procent.

För resultatet i din kommun eller stadsdel, se valmyndighetens sajt.

Preliminära resultatet

Röstfördelningen av EU-valet i Stockholms län. (1 311 av 1 345 distrikt räknade).

Källa: Valmyndigheten.