ANNONS

Sjuksköterskor på äldreboenden kan få utföra coronaprover

Coronateamet som möter dig hemma för provtagning
Så här ser provtagningskiten för covid-19 ut.
Äldre som smittas av coronaviruset riskerar att bli allvarligt sjuka. Och från äldreboenden runt om i länet rapporteras allt fler fall.
Nu vill regionen att fler prover tas och att det utförs av sjuksköterskor på plats.
ANNONS

Spridningen av coronasmittan på äldreboenden i regionen har tagit fart. Nu vill Region Stockholms eget vårdföretag SLSO utbilda sjuksköterskor på äldreboenden så att de kan utföra provtagningen.

Dessutom utökas antalet provtagningsbilar som kan åka ut och ta prover.

Det framgår av ett nyhetsbrev som SLSO skickade ut till kommunerna häromdagen.

– Sjuksköterskor på särskilda boenden för äldre har uttryckt till oss att de kan ta prover och är beredda att hjälpa till att göra det för att vi snabbt ska kunna vårda rätt. Genom att fler sjuksköterskor kan testa för covid-19 kan vi arbeta snabbare och på fler håll, säger Jessica Fremnell på SLSO:s presstjänst.

Hittills har ett tiotal boenden hört av sig och vill ingå.

Vill provta fler

Samtidigt aviserar Folkhälsomyndigheten att det vore önskvärt att kunna provta fler människor, framförallt för att bättre skydda äldre, som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19, rapporterar SVT.

– Det skulle dessutom se till att det fanns fler som kan arbeta med de äldre för vi skulle veta vilka som ska stanna hemma och vilka som har haft viruset så att de kan fortsätta att jobba även om de är småsnuviga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

Helomvändning

Och det kan vara på gång redan denna vecka. Socialminister Lena Hallengren (S) har sagt att regeringen jobbar för att fler ska kunna testas och en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19 är att vänta.

Det är i så fall en helomvändning, då man för ett par veckor sedan inskränkte provtagningen kraftigt, till att bara göras på personer som misstänks bära på smittan och som behöver sjukvård.

ANNONS

För ett par veckor sedan infördes också besöksförbud på såväl äldreboenden som sjukhus i regionen. Men då var smittspridningen redan ett faktum.

En avled på boende

Mitt i har berättat om flera fall runt om i länet. För en dryg vecka sedan avled en person på ett boende i Solna, och det rapporteras om smittade äldre inte bara i Solna, utan även i Farsta, på Östermalm, i Upplands Väsby och i Salem.

Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen i Solna, uppger att det är brist på skyddsutrustning för personal på äldreboenden och i hemtjänsten, bland annat på munskydd.

I ställer får personalen använda olika typer av plastvisir och kommunen har börjat tillverka egna visir till både kommunala och privata äldreboenden.

Oskyddad personal

Även inom hemtjänsten är skyddet bristfälligt, både för personal och brukare.

– Vi vet att det har funnits personal i hemtjänsten som fått gå in helt oskyddade till en smittad person, för att det inte fanns någon rutin framtagen för hur man skulle hantera det, säger Elisabeth Antfolk vid Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholm, till tidningen Kommunalarbetaren.

Coronatesterna är i sig inte komplicerade att utföra. De ser ut som en lång tops som sticks långt in i näsan. Men hanteringen efteråt kräver resurser. Proverna ska registreras, transporteras och analyseras i laboratorium.

Prov tas direkt

SLSO tänker sig nu att om en person på ett äldreboende misstänks vara smittas ska boendet kontakta läkare som bedömer om prov ska tas.

Antingen anlitas sedan Samariten ambulans, som har fyra provtagningsambulaser på rull över hela länet, eller så tar boendets egna sjuksköterskor provet och lämnar sedan över hanteringen till SLSO:s provtagningsenhet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.