Skjutningarna går ner – men lika många döda nu som mardrömsåret

Fram till augusti 2019 har 11 personer dött i skjutningar i Stockholm. Lika många som det gjorde samma period under mardrömsåret 2017.
Fram till augusti 2019 har 11 personer dött i skjutningar i Stockholm. Lika många som det gjorde samma period under mardrömsåret 2017.
Antalet dödsskjutningar i Stockholm är tillbaka på samma nivå som 2017 – året då flest personer någonsin dog av skjutvåld.
En förklaring är att automatvapen allt oftare används, vapen polisen sällan lyckas hitta vilket gör det svårare att stoppa rena avrättningar.

Antalet skjutningar i Stockholms län ligger totalt på sin lägsta nivå på flera år. Till och med den 3 augusti hade polisen bekräftat 58 skjutningar i länet.

Vid den här tiden 2017 hade det redan skett 80-talet bekräftade skjutningar i länet, och 2018 var siffran närmare 70.

Samtidigt har antalet döda i just skjutvåld ökat igen efter att ha gått nedåt under 2018. Då hade totalt sex personer dött i skjutningar fram till augusti månad.

I år har totalt elva personer avlidit. Det är lika många som dog hela 2018 och på samma nivå som året 2017, vid den här tidpunkten. Året då rekordmånga i Stockholm skulle komma att dödas i skjutningar.

”Inte för stora växlar”

Att jämföra antalet dödsskjutningar från ett år till ett annat, ger dock ingen bra bild över hur skjutningarna utvecklas, enligt Sven Granath, analytiker vid polisen.

– Räknar man antal dödsoffer får man stora upp- och nedgångar från ett år till ett annat, antalet är så få. Det ska man inte dra för stora växlar på, säger Sven Granath.

I år har även två dubbelmord inträffat vilket spär på statistiken över antalet döda.

Enligt Sven Granath bör man istället jämföra totalt antal skadade och dödade.

Från januari till början av augusti för åren 2015 till 2018 har mellan 31 och 35 personer skadats eller dödats vid skjutningar.

Under samma period 2019 handlar det om 28 personer.

Sven Granath pressbild

Sven Granath Foto: Lieselotte van der Meijs.

Fortsatt minskning

Den slutsats som går att dra enligt Sven Granath är att den nedåtgående tendens som märktes av skjutningar 2018 fortsatt även under 2019:

– Men minskningen var större 2018 vid den här tiden på året.

Samtidigt finns en annan trend: De som skjuter, skjuter med grövre vapen.

– Det finns tendens att man använder automatvapen oftare vilket gör att dödligheten blir lite högre, säger Granath.

Det ökade användandet av automatvapen försvårar polisens arbete.

– Vi misstänker att vi lättare kan beslagta vapen från de som inte kan skaffa fram automatvapen eller som inte planerar skjutningar. De skjutningar vi lyckas minska är kanske inte de mest dödliga. De rena avrättningarna är svårare att komma åt. Det är personer som är ganska duktiga på att inte bli gripna med vapen.


Antalet döda jämför med helåret

Så många hade dött i skjutningar fram till augusti. Och så många hade dött efter årets slut.

Källa: Polisen.


Gängledare släpps ut

I veckan rapporterade Sveriges Radio att polisen befarar att våldet i Stockholm kan trappas upp när fem ledande gängmedlemmar under hösten släpps ur fängelset.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen, är inte beredd att närmare gå in på hur polisen ska motverka ett ökat våld när gängledarna kommer ut. Polisen vet att gängmedlemmar som muckar från fängelset kommer tillbaka till samma miljö som de lämnade.

Poliskommisarie Gunnar Appelgren. Foto: Erik Lejdelin.

Vi har tryck på olika platser

Gunnar Appelgren, kommissarie

– Egentligen gör vi inget nytt, vi följer kriminalvården och ser de som dömts och de som kommer ut och vad det är för risker. Vi har tryck på olika platser, säger Gunnar Appelgren.

Men samtidigt tror han att det finns en risk för ökat våld.

– Ja, det är vi oroliga för.

Fakta

Här har skjutningarna skett 2019

Antalet bekräftade skottlossningar fram till 3 augusti 2019.

Rinkeby – 14

Järfälla – 8

Botkyrka – 5

Skärholmen – 5

Södertälje – 4

Globen  – 3

Sollentuna – 3

Haninge/Nynäshamn – 3

City – 2

Nacka – 2

Vällingby – 2

Solna – 1

Älvsjö – 1

Hjulsta – 1

Södermalm – 1

Huddinge – 1

Farsta – 1

Norrmalm – 1

Källa: Polisen