26 Stockholms-skolor serverade det polska köttet

26 skolor i Stockholmsområdet har serverat det polska obesiktigade köttet.
26 skolor i Stockholmsområdet har serverat det polska obesiktigade köttet.
26 skolor i Stockholmsområdet har serverat det polska obesiktigade köttet.
Det bekräftar skolköksföretaget Kleins Kitchen för Mitt i.
Däremot är det oklart hur många skolbarn som ätit av köttet i de drabbade områdena, enligt uppgifter till DN.

Skolelever och restauranggäster runt om i Stockholm har ätit obesiktigat kött från sjuka djur från Polen, vilket Mitt i tidigare har rapporterat om. Totalt handlar det om 239 kilo kött som sålts från den polska slakterianläggningen Elkopol, varav cirka 100 kilo redan har konsumerats.

Det var i slutet av förra veckan som Livsmedelsverket slog larm om att 85 kilo av det okontrollerade köttet blandats upp med kött som gått till skolkök.

På måndagskvällen kunde Dagens Nyheter rapportera att köttet gått till skolköksföretaget Kleins Kitchen och att det serverats på 26 skolor i Stockholmsområdet.

Enligt DN har det polska köttet kunnat spårats till skolköken Kleins Brunnsgatan, Kleins Gubbängen, Internationella Engelska skolans kök i Enskede, Kleins Vasastan, Kleins Älvsjö, och Kleins Stureby.

Kleins Kitchen levererar mat till över 80 skolor och förskolor i länet, däribland friskolorna Carlssons skola, Viktor Rydbergs gymnasium, Internationella Engelska skolan och Jensen gymnasium. De berörda verksamheterna ska enligt DN ha informerats under helgen.

–  Vi är helt säkra exakt vilka skolor det rör sig om. Av våra 94 skolor är det alltså 26 som fått skolluncher som innehöll kött från Polen och från det eventuella partiet. Däremot kan vi inte svara på hur många skolbarn som ätit av maten i de drabbade skolorna, skriver Elisabeth Aronsson, talesperson på Kleins Kitchen, till DN.

Vill inte uppge vilka skolor det är

Kleins Kitchen bekräftar under tisdagen för Mitt i att det rör sig om 26 drabbade skolor i Stockholmsområdet.

– Ja, det är den uppgiften jag har. säger Charlie Stjernberg, mediekontakt på Kleins Kitchen, till Mitt i.

Vet ni vilka skolor det gäller?

– Vi har superkoll på det, men av respekt för kunderna så kommer vi i nuläget inte berätta vilka det är.

Stockholms stad har hittills inte fått in några klagomål relaterade till skolmaten.

Miljöförvaltningen uppger för DN att man ännu inte vet om köttet som serverats varit dåligt. Eftersom köttet inte är kontrollerat anses det osäkert, men det går inte att svara på om det faktiskt är farligt att äta.

– Det finns ingen direktkoppling mellan att ett djur är sjukt och att köttet är dåligt. Problemet här är att kontrollen inte har gått till på rätt sätt i Polen, därför finns det ingen som kan garantera att det inte är något fel på det, och därför ska det inte vara ute på marknaden, säger Daniel Persson på Miljöförvaltningen till DN.

Stockholms stads grundskolechef Teddy Söderberg uppger för SVT Nyheter att inga kommunala skolor har fått leveranser via Kleins Kitchen av kött från det utpekade slakteriet.

Däremot skriver SVT att sju av Engelska skolans verksamheter i Enskede, Södermalm, Täby, Nacka, Liljeholmen, Tyresö och Älvsjö, kan ha serverat det sjuka köttet.