Snöattack i Stockholm: Halkvarning i hela länet

Bortåt 20 centimeter snö väntas de närmaste dagarna i Stockholm.
Bortåt 20 centimeter snö väntas de närmaste dagarna i Stockholm.
Ett rejält snöfall har dragit in över Stockholm och nästan en decimeter snö väntas falla bara idag. Flera trafikolyckor har redan inträffat och Trafikverket uppmanar bilister till försiktighet.

Snön faller tungt över Stockholm och en halkvarning har utfärdats för hela länet.

På Västberga allé krockade tre bilar strax före klockan 14 och strax innan körde en lastbil fast på länsväg 257 vid Rosenhill-Tungelsta.

Några rapporter om allvarliga olyckor på grund av snöfallet hade ock inte nått Trafikverket vid 14-tiden.

– Men vi uppmanar folk att ta det lugnt och anpassa hastigheten efter väglaget, säger Thomas Johansson på Trafikverket pressjour.

Enligt SMHI:s prognoser kommer det att falla omkring åtta millimeter snö under fredagen och ytterligare elva millimeter under resten av helgen. SMHI mäter dock i smält nederbörd och då motsvarar en millimeter smält snö oftast omkring en centimeter frusen snö.

Enligt Malinda Flodman på Stockholms stads trafikkontor finns det beredskap för ett rejält snöfall.

Är det fullt ös, skickar ni ut allt ni har?

– Det är ”standardös” skulle jag vilja säga. Men det här är lite mer snö än vi haft tidigare den här vintersäsongen, och det har vi koll på och beredskap för.

På de mest prioriterade gatorna ska snöröjningen börja vid två centimeter meter snö.

– Vi börjar ploga så fort det har blivit tillräckligt mycket snö för att det ska vara värt att ploga. Då börjar vi med våra prioriterade gator och tillhörande gång- och cykelbanor. Fortsätter det att falla mycket snö kan vi behöva köra om där, medan mindre gator som inte har så mycket trafik hamnar längre ner i prioriteringen och får vänta lite längre, säger Malinda Flodman.