ANNONS

Stockholm stad förtydligar – ungdomsorkestern ska inte läggas ner

På lördag bjuder Kulturskolans elever på musik i Sollentuna centrum.
Stockholms stad vill fortsätta utveckla Stockholms ungdomssymfoniorkester.
Stockholms ungdomssymfoniorkester kämpar för att få verksamheten att gå runt när budgeten skars ner.
Nu försäkrar Stockholms stad att man vill fortsätta satsa på orkestern.
ANNONS

En tredjedel av Stockholms ungdomssymfoniorkester, Suso, försvann när den grön-blå-majoriteten satte besparingskrav på kulturförvaltningen. Det slog hårt mot verksamheten och en framtid såg mörk ut.

Exakt hur framtiden kommer att se ut för ungdomsorkestern är inte glasklart men nu meddelar Stockholms stad att man fortsatt vill satsa på verksamheten.

– Suso är en viktig plantskola för musiker och vi är oerhört stolta över verksamheten. Vi har inga som helst planer på att lägga ner ungdomsorkestern och avsätter en budget som räcker för att bedriva den, säger Jelena Veljkovic, avdelningschef Kulturskolan i Stockholm.

Krävs fler finansiärer

Men för att ha råd att låta ungdomsorkestern fortsätta krävs en korrigering av finansieringsmodellen som finns i idag.

Trots att barn från hela länet är med i ungdomsorkestern står Stockholms stad som ensam finansiär av verksamheten. Sedan en tid tillbaka förs en dialog med kulturförvaltningen Region Stockholm gällande talangutveckling för hur man skulle kunna finansiera ungdomsorkestern i framtiden.

– Genom ökad dialog vill vi med övriga kommuner och intressenter gällande finansiering ge förutsättningar för Suso att fortsätta utvecklas. Min bedömning är att det är nödvändigt att fler fortsättningsvis tar ett finansiellt ansvar., säger Jelena Veljkovic. 

ANNONS