Stockholm tar till nya sätt för att hantera IS-återvändare

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr berättade om metoden i Ekots lördagsintervju.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr berättade om metoden i Ekots lördagsintervju.
I Stockholm inleds nu en ny metod för att hantera de som återvänt från terrorgruppen IS. Socialtjänsten ska hjälpa polis och åklagare.
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) säger i Ekots lördagsintervju att det nya arbetssättet är unikt.

Anna König Jerlmyr (M) berättade i Ekots lördagsintervju att den nya metoden är ett särskilt samarbete mellan polis och åklagare.

– Vi samarbetar för att hitta uppgifter om de här individerna. Men polisen har inte jobbat så här tidigare. Men nu har vi sökt kontakt med Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och Lise Tamm, som är chefsåklagare där, välkomnar detta, säger Anna König Jerlmyr till Sveriges Radio.

Identifierat 19 personer

Stockholms stad har hittills identifierat 19 personer som återvänt från terrorgruppen IS och som kan misstänkas för krigsförbrytelser eller folkmord.

Enligt König Jerlmyr har personerna hittats till exempel genom att socialtjänsten kommit i kontakt med dem och delgett det till Säkerhetspolisen så att den kan starta en utredning.

Ska bryta sekretessen

I det nya arbetssättet blir socialförvaltningen nu skyldiga att lämna information till polis och åklagare vid misstänkta krigsförbrytelser, folkmord eller brott mot mänskligheten för att lättare få personer dömda.

Anna König Jerlmyr skriver i ett inlägg på Facebook:

”Stockholms stad kommer därför att ge instruktion till socialförvaltningen om att sekretessbrytande verktyg alltid ska användas och information alltid ska delas till polisen vid misstanke om något av dessa tre brott”.

Aftonbladet har rapporterat om inlägget. 

Oppositionen positiv

Oppositionsborgarrådet, Karin Wanngård (S), ställer sig positiv till det nya arbetssättet.

– Alla initiativ som innebär att extremism motas bort är vi positiva till, säger hon.

Enligt henne är det viktigt att arbetet sker långsiktigt och att det råder politisk samsyn i frågan.

– Det är viktigt att här och nu stoppa extremister och det är lika viktigt att hålla i arbetet så att inte fler dras in i extremistiska miljöer, säger hon.