Stockholm stad river avtalet med kritiserade hemtjänstföretaget

Staden säger upp avtalet med Enklare vardag.
Staden säger upp avtalet med Enklare vardag.
Hemtjänstföretaget Enklare vardag är inte längre en av Stockholms stads entreprenörer. 
Det meddelade äldreförvaltningen i ett pressmeddelande idag.

Enklare Vardag har under våren granskats av flera medier. Granskningarna visade att företaget fuskat med både timrapportering, lönutbetalningar och betalat brukare för att överdriva sitt vårdbehov.

Fuskavslöjandet gjorde att flera kommuner i länet valde att säga upp sitt avtal med företaget. Nu gör Stockholm stad desamma.

– När den mediala granskningen blev offentlig var jag tydlig med att företag som verkar i Stockholms Stad ska följa gällande regler och avtal, men jag framhöll också att det måste finnas saklig grund för en eventuell uppsägning. Därför uppmanade jag Äldreförvaltningens att påbörja en granskning av företaget, säger

”Äldre och anställda i första rummet”

Beslutet innebär att Enklare vardag ska ha avvecklat sin verksamhet i Stockholms stad inom sex månader. Brukarna kommer istället att tas om hand av andra utförare.

– De äldre och de anställda inom hemtjänsten kommer alltid i första rummet för mig. Valfrihet är viktigt eftersom det gör det möjligt för människor att rösta med fötterna och välja bort dåliga aktörer. Men det är viktigt att även Stockholms stad ska kunna ställa krav på utförarna. Det ska vara lätt att etablera sig, men minst lika lätt att åka ut om man missköter sig, säger Erik Slottner.