ANNONS

S i Stockholm: ”Stärk stadens samarbete med civilsamhället”

Karin Wanngård (S) vill ha FRG i Stockholm
Till vänster syns en övningsdag i Märsta med FRG-deltagare från flera kommuner i länet, och till höger Karin Wanngård (S).
Stockholms stad bör genast förstärka samarbetet med civilsamhällets frivilliga krafter för att kommunen ska få avlastning under coronakrisen, föreslår Socialdemokraterna i stadshuset.
Det kan handla om att frivilligorganisationer hjälper personer i riskgrupper att handla mat och hämta mediciner.
ANNONS

– I en sådan här allvarlig situation är samarbete mellan olika aktörer oerhört viktigt. Vi behöver jobba tillsammans – det offentliga, näringslivet och civilsamhället med alla frivilliga som är engagerade och vill hjälpa till, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Bakgrunden är att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med  Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och flera stora samhällsorganisationer redan i mitten av förra förra veckan presenterade en satsning där frivilliga ska kunna avlasta kommunerna under den pågående pandemin.

Kan avlasta hemtjänsten

Tanken är att civilsamhället med olika volontärer ska gå in och hjälpa personer över 70 år och de som tillhör riskgrupper – de som ska vara isolerade – med att handla mat, hämta medicin eller göra andra tjänster. På så sätt kan man avlasta kommunernas hemtjänst och omsorgsverksamhet.

De kommuner som har Frivilliga resursgrupper (FRG) rekommenderas ett samarbete med dem. För de som inte har någon lokal FRG, som exempelvis Stockholm, finns i stället en avsiktsförklaring om samverkan med Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner.

Vill se samverkan med Röda Korset

Många kommuner har redan slutit avtal om samarbete med FRG eller andra organisationer, men inte Stockholm. Det vill Socialdemokraterna ändra på och föreslår att staden omgående kontaktar Röda Korset, som har uppdraget som nationell samordnare, för att meddela att Stockholm vill samverka och behöver civilsamhällets hjälp.

– Stockholmarna är fantastiska och vill ställa upp, precis som under flyktingkrisen eller i samband med terrorattentatet. Röda Korset är duktiga på att organisera hjälp, med dem som samordnare skulle hjälpen kunna nå ut ännu bättre där den verkligen behövs, säger Karin Wanngård.

Dessutom skulle Röda Korset som samordnare bidra med legitimitet, något som skulle kunna få ännu fler att vilja engagerade sig, tror Karin Wanngård.

Motion om FRG i Stockholms stad

Förslaget att samarbeta med Röda Korset handlar om att förbättra situationen här och nu. Mer långsiktigt vill Socialdemokraterna att Stockholms stad ska ha FRG, något som man också motionerade om i januari.

– Den hade varit bra att ha på plats nu, men vår motion är ute på tre månaders remiss och sedan kan det ta ytterligare ett par månader innan den kommer upp i kommunfullmäktige. Men vi hoppas att den behandlas skyndsamt och att den bifalls när den sedan tas upp, säger Karin Wanngård.

ANNONS

M: ”Samordning har vi redan”

Flera kommuner i Stockholms län har FRG sedan tidigare och har redan inlett ett skarpt samarbete nu under coronakrisen. Men Stockholm ligger efter, menar Karin Wanngård.

– Jag vet inte varför, men det är oroväckande. Vi borde snarare vara i framkant, men nu finns möjlighet att komma igång med det här, säger Karin Wanngård.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr låter hälsa via Moderaternas presschef i stadshuset Caroline Cederquist att ”just samordning med det civila samhället har vi redan via Volontärbyrån och vi ser framför oss ett ännu starkare samarbete med civilsamhället och enskilda volontärer i samma anda som Wanngård vill se”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.