ANNONS

Stockholm först ut – nu tillåts äldrebesök i hela landet

Äldreboenden, kön, coronaviruset, äldre
Personer med antikroppar tillåts nu besöka äldreboenden.
Innan sommaren öppnade Stockholm upp för utomhusbesök på stadens äldreboenden. Nu lättas restriktionerna även på nationell nivå.
Personer med antikroppar och utan symptom tillåts nu besöka sina äldre.
ANNONS

Innan sommaren befarade Stockholms stad att uteblivna besök på stadens äldreboenden på grund av corona riskerade att bli psykiskt nedbrytande och värsta fall kosta människoliv. Därför införde man  nya rutiner och öppnade upp för utomhusbesök under sommaren.

Nu lättas även restriktionerna på nationell nivå. Under tisdagen meddelade Socialstyrelsen att personer med antikroppar och utan symtom tillåts besök även inomhus på äldreboenden.

– Om man kan påvisa antikroppar mot covid-19 och är symtomfri kan det innebära att man även kan besöka riskgrupper. Men det är viktigt att man har ett tillförlitligt test som grund för den här bedömningen, säger Karin Westerlund på Socialstyrelsen.

Uppmanar till utomhusbesök

Socialstyrelsen rekommenderar till fortsatta besök utomhus. Inomhusbesök ska vara motiverade och det ligger på äldreboendets ansvar att se till att de nya råden uppfylls.

För inomhusbesök krävs bevis på ett tillförlitligt test gjort enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det får inte heller vara äldre än sex månader gammalt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.