ANNONS

Stockholm stad tar ett steg tillbaka från IS-återvändare

Ar-Raqqah eller Raqqa stad i syrien efter kriget med IS
Staden Raqqa i Syrien var terrorgruppen Islamiska statens självutnämnda huvudstad.
Flera kommuner i Sverige har sedan IS fall i Syrien sett över sina rutiner för att ta emot IS-återvändare, rapporterar Ekot.
I Stockholm kommer polisen nu att ta den första kontakten.
ANNONS

I till exempel Linköping och Örebro erbjuds personer som återvänder till Sverige från terrorgruppen Islamiska staten, IS, stöd och hjälp. Handläggare i dessa kommuner beskriver stödet som liknande det som kriminella får när de väljer att leva ett annat liv.

Detta rapporterar Ekot som ringt runt till flera svenska kommuner.

Stockholm stad har tidigare haft en linje där personer som av polisen misstänks ha anslutit sig till våldsbejakande grupper utomlands har sökts upp av socialtjänsten.

Kräver motivation

Men inte längre visar Ekots genomgång. Stadens nya bedömning är att det i första hand är en fråga för polisen och Säkerhetspolisen.

– Stöd från socialtjänsten kräver att man är motiverad och vill ha det stödet själv och det ska också Säkerhetspolisen och polisen avgöra om det är lämpligt att den här individen träffar socialtjänsten, så jag ser inte att det är den primära åtgärden, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholm, till Ekot.

Hon säger att det jämfört med för några år sedan nu är mycket tydligare om någon rest till Syrien för att ”strida för sin sak”.

ANNONS