ANNONS

200 stockholmare skadas av halkan varje dygn

Underarmsfrakturer är en vanlig skada vid halka.
Underarmsfrakturer är en vanlig skada vid halka.
Varje dygn med halka uppsöker omkring 200 stockholmare vården med olika skador. Vanligast är skador på under- och överarmar.
– Det lönar sig att ta det lugnt och hålla fokus på underlaget i stället för på mobilen, säger Patrik Söderberg, chefsläkare.
ANNONS

Halkan har hållit sitt grepp om Stockholm den senaste tiden och enligt Region Stockholm söker omkring 200 personer per dygn vård för olika skador till följd av att de halkat på is eller snö.

– Skadar man sig är det viktigt att komma rätt i vården. Börja med att ringa 1177 som ger råd om var den bästa och närmaste vården för skadan finns, säger Patrik Söderberg, chefläkare vid Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Fler kvinnor än män och fler äldre än unga skadar sig. Perioden januari till mars 2018 var fördelningen 59 procent kvinnor och 41 procent män. Det finns ännu ingen statistik för 2019, men det brukar se ungefär likadant ut varje år.

– Det behöver inte betyda att fler kvinnor halkar, utan kan bero på andra faktorer, bland annat en ökad förekomst av benskörhet hos kvinnor, säger Patrik Söderberg.

”Håll fokus på underlaget i stället för på mobilen”

Vanligast är skador på under- eller överarm. Även skador på fot och fotled är vanligt förekommande, så också hjärnskakningar och krosskador på knä, armbågar och höfter.

– En handledsfraktur exempelvis kräver gips i cirka fyra veckor och sedan regelbunden träning under lång tid för att få upp handens funktion. I allmänhet tar det flera månader innan handleden känns normal igen. Så det lönar sig att ta det lugnt och hålla fokus på underlaget i stället för på mobilen, säger Patrik Söderberg.

Fakta

Så undviker du att halka och slå dig

• Använd broddar

• Ta det lugnt – spring inte till bussen

• Ha mobilen i fickan och ögonen på vägen

• Se upp för isfläckar

• Gå som en pingvin – ta korta steg, sätt ned hela fötterna och behåll tyngdpunkten rakt ned

• Undvik att gå ut i tofflorna för att hämta tidningen

Källa: Region Stockholm
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.