ANNONS

Få av stockholmarnas julgranar är miljövänliga

Jultraditioner på Nordiska museet - julgran, julpynt
Grön – men inte alltid särskilt miljövänlig.
Julgransförsäljningen i Stockholm går i dagarna in i sin mest hektiska period. Men är det en ekologisk gran du är på jakt efter är utbudet fortfarande ganska skralt. Och för den som vill vara miljösmart är återvinningen av granen minst lika viktig.
ANNONS

Av de drygt halvmiljonen julgranar som säljs i Stockholmsområdet under december månad är utbudet när det kommer till ekologiskt odlade granar fortfarande ganska skralt. Flera av de stora säljarna som Bauhaus, Plantagen och Ikea importerar sina granar från Danmark, och ingen av de tre säljer ekologiska granar.

Av de runt 160 julgransodlare som finns i landet är det bara fem aktörer som säljer miljövänliga julgranar som är kravmärkta, enligt organisationen Krav.

Getter i stället för gift

Smålandsgranar är en av de få. På sina odlingar låter de får beta bort ogräset mellan plantorna i stället för att använda kemiska bekämpningsmedel och gödsel, berättar julgransodlare- och försäljare Anna Benson som också är författare till Granboken.

Anna Benson på smålandsgran på MOOD gallerian. jultraditioner - julgran, julpynt

Anna Benson på Smålandsgran. Foto: Stefan Källstigen

– Alla är medvetna om det ekologiska alternativet när man ska köpa en gurka. Vi vill att man ska ha den insikten även när det kommer till julgransköpet. Jag tycker att allt fler blir medvetna, säger hon.

Smålandsgran säljer sina granar på webben, men för tredje året i rad har de också en butik och showroom i Mood-gallerian.

Så väljer du miljövänlig gran

Källa: Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden


Finns fler ekologiska odlare

Enligt Lantmännens Riksförbund finns det fler julgransodlare som uppfyller kravkriterierna, men som inte betalat för krav-licensen.

Sex mil söder om Stockholm i Mölnbo odlas just nu ekologiska granar som, enligt odlaren Peter Schröder på Julgran.com, uppfyller kriterierna. I år finns drygt 500 stycken klara till försäljning i Stockholm, men om ett par år tror han sig ha runt 10 000 färdigvuxna.

– När det kommer till vanliga granar så är det inte svårt att uppfylla kraven om man är en småskalig odlare, de här blir dessutom närproducerade. Kungsgranar är betydligt svårare. Får man ett angrepp så måste man bespruta för att inte utplåna hela beståndet, säger han.

Spara på transporten

I Stockholmsområdet finns också möjligheten för till exempel några grannar att gå samman och göra en gruppbeställlning av kravmärkt julgran genom kollektivhandelinitiativet pool.farm. Granen kommer då från Västergötland och levereras till en plats, och därefter är det upp till beställarna att få hem den.

– Det handlar om att köpa tillsammans och att man med bara en leverans sparar på transportkostnader. Det blir också miljövänligare, säger Corentin de Tregomain, initiativtagare till pool.farm.

Han berättar att intresset för kollektivhandeln av julgranar hittills har varit större i Göteborg och att bland annat ett stort bostadsbolag där uppmanar sina boende att köpa på det sättet.

Glöm inte slänga rätt

Vill man vara miljösmart är en nog så viktig aspekt att återvinna julgranen när den kastas ut.

Många kommuner i länet satsar extra på uppsamlingsplatser för julgranar, så att det ska bli enklare för kommuninvånarna att slänga den. Därefter återvinns de och blir till fjärrvärme och biokol.

Enligt Naturskyddsföreningen räcker energin från en gran som eldas i värmeverk till el för fyra maskiner med tvätt.

Fakta

Är det verkligen okej att ta in julgranen redan till lucia?

Hallå där Lena Kättström-Höök, intendent och julexpert på Nordiska museet.

Är det verkligen okej att ta in julgranen redan till lucia?

– Vi är ingen traditionspolis utan jag tycker att man får göra som man vill. Jultraditionerna är i ständig förändring, och det ser annorlunda nu än när lutfisken skulle till läggas i blöt, grisen slaktas och julgranen kläs dagen innan julafton. Nu tar vi in granen allt tidigare.

Varför tar vi in granen tidigare?

– Det beror bland annat på att många åker bort till jul, och man vill hinna ha gran innan. Det är intressant att granen upplevs som så viktigt. Vi kan vara rationella under årets övriga tid, men runt jul lägger vi ner det minimalistiska, då är det inte ”less is more” längre. Nu är vi inne i en era där vi tycker om att fira allt. På 1970-talet skulle man strunta i traditioner, och då låg julen lite i farozonen, men på 80-talet tog firandet fart igen och peaken har vi inte nått än.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.