Stockholms nya system för hyrcyklar överklagat

Daniel Helldén (MP) presenterade Stockholms nya system för hyrcyklar
Daniel Helldén (MP) presenterade Stockholms nya system för hyrcyklar.
Till början av nästa år ska Stockholms stad få ett nytt system för hyrcyklar. Men upphandlingen med företaget Voi är nu överklagat av ett annat av företagen som lämnade bud på att få driften för systemet. Något som hotar tidsplanen.

Det var i slutet av maj som trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) presenterade Stockholms stads nya system för hyrcyklar. Något som planeras komma igång i början av 2020.

Totalt kommer 7 500 elcyklar och 500 lådcyklar vara tillgängliga för uthyrning, och det nya systemet ska gå att använda i alla Stockholms stads stadsdelar.

Men tidsplanen för systemet är nu hotat.

Det vinnande anbudet från norska UIP Holding och Voi, som sedan tidigare hyr ut elsparkcyklar i Stockholm, har nu överklagats, rapporterar Stockholm direkt.

Sågar budet från Voi

Det är ett av de förlorande företagen i upphandlingsprocessen – Marfina – som tycker att Vois bud inte uppfyller de tekniska eller yrkesmässiga kapacitetskraven och att anbudet borde ha bortsetts av staden.

Innan avtalet kan skrivas på är det nu alltså upp till förvaltningsrätten i Stockholm att ta ställning till överklagandet och om allt gått rätt till i upphandlingen

Stockholms stad säger till Stockholm direkt att de beräknar processen till några månader och siktar på att få igång systemet kring 1 april nästa år.

Fakta

Priserna i det nya hyrcykelsystemet

– 28 kr per dygn

– 70 kr per vecka

– 93 kr per månad

– 279 kr per halvår

– 419 kr per år

Källa: Stockholms stad