Stockholms OS-ansökan presenterad sista gången innan röstningen

vinter-os i Stockholm 2026 ansökan
Den 24 juni avgörs om Stockholm får vinter-OS 2026.
Under onsdagen fick Sverige och Italien – de sista kandidaterna till vinter-OS 2026 – en sista chans att presentera sina ansökningar inför den avgörande omröstningen i Schweiz den 24 juni.

För knappt en månad sedan skickade Sverige och Stockholm in den officiella ansökan till att få arrangera vinter-OS 2026, efter att regeringen slutligen gav tummen upp.

Nu hägrar slutmålet – när den Internationella olympiska kommittén, IOK, ska rösta mellan de kvarvarande kandidaterna Stockholm/Åre och Milano/Cortina d’ampezzo.

Och under gårdagen fick de båda kandidaterna en sista chans att formellt presentera sina ansökningar, rapporterar SVT sport.

Fick inga frågor

Via videolänk till GAISF (Global Association of International Sports Federations) i Australien, fick representanter från olika internationella vinterförbund lyssna till ländernas bästa argument.

– Det var en 15 minuter lång presentation som skedde via en studio i Värtahamnen i Stockholm. Vi var beredda att svara på frågor, men fick inga så de tycker förhoppningsvis vårt OS-bud är lika bra som vi tycker, säger Mats Olsson presschef för Sveriges OS-kandidatur till SVT sport.

Nu väntar ett intensivt arbete för den svenska OS-kampanjen. Den 24 juni sker den slutliga omröstningen i Lausanne, Schweiz. Då avgörs vem som får arrangera vinter-OS 2026.