ANNONS

Stockholms stad slutar med vatten på flaska

"Små saker gör skillnad" säger Katarina Luhr (MP).
"Små saker gör skillnad" säger Katarina Luhr (MP).
Stockholm stad slutar att köpa in vatten på flaska som ett steg i att nå klimatmålen. Stoppet ska gälla alla kommunala verksamheter.
– Det är onödigt när vi har ett av världens bästa vatten i kranen, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd.
ANNONS

Inom kort ska Stockholms stads alla verksamheter, så som bolag och nämnder, bli kranmärkta. Det innebär att inget flaskvatten längre kommer att köpas in och serveras, varken till de runt 50 000 anställda eller till besökande. 

– Flaskvatten är en sådan grej som man kanske inte tänker på men alla små saker gör skillnad, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholm.

Pinsamt att servera flaskvatten

gronblatt-styre

De styrande politikerna vid stadshuset. Till höger Katarina Luhr (MP), klimat- och miljöborgarråd. Foto: Pernilla Fagerström

I veckan presenterar det blågröna styret sitt budgetförslag. Där ingår även klimatmål som staden satt upp, något som ett stopp på plastflaskor med vatten hoppas kunna hjälpa till med.

Det är lite pinsamt att vi köper in och serverar vatten i stadshuset när vi pratar om vårt fina vatten här

Katarina Luhr (MP)

– Vi har redan ganska mycket transporter i Stockholm. Det är onödigt att transportera flaskvatten när vi har ett av världens bästa vatten i kranen. Dessutom är det lite pinsamt att vi köper in och serverar vatten i stadshuset när vi pratar om vårt fina vatten, säger Katarina Luhr.

25 liter flaskvatten per person och år

Trots att kranvatten både är billigare och miljövänligare konsumeras 25 liter flaskvatten per person och år, enligt statistik från Svenskt Vatten. Hur mycket flaskvatten som serveras inom Stockholm stad är dock oklart.

– Det vet vi inte riktigt. Men vi har någonstans mellan 40-50 000 anställda och vi vet att det serveras flaskvatten i flera verksamheter. Så här kan vi spara energi och pengar, säger Katarina Luhr. 

ANNONS

Varje år säljs 25 liter vatten per person på flaska. Foto: Most Photos

Innan stoppet på vattenflaskor införs ska saken utredas ordentligt. Men det tros inte hindra beslutet.

– Kanske finns verksamheter som är i behov av vatten på flaska. Då har vi fina flaskor att fylla på i. Det här känns inte som någon stor grej att göra utan borde förhoppningsvis gå ganska snabbt, avslutar Katarina Luhr.

Fakta

Flaskvatten vs. Kranvatten

  • 2018 såldes 25 liter flaskvatten per person och år.
  • Kranvatten är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik.
  • Det går åt 300 gånger mer energi att producera en liter flaskvatten än att tappa upp samma mängd från kranen.
Källa: Svenskt Vatten