ANNONS

Premiärhelgen ställs in men nytt beslut om säsongen väntar

Stockholms fotbollförbund skjuter upp all tävlingsverksamhet
Dubbla besked från Folkhälsomyndigheten. Osäkert om matcher kommer att skjutas på framtiden eller inte.
Efter att Folkhälsomyndigheten förtydligat sina direktiv när det kommer till idrott, tvingades Stockholms fotbollsförbund skjuta upp alla träningsmatcher, seriespel och cuper på obestämd tid.
Nu kommer nya besked som gör att matcherna kan komma att spelas ändå. Däremot ställs helgens matcher in.
ANNONS

Samtliga matcher i helgen kommer att ställas in, men hur det blir med kommande matcher framöver är fortsatt ovisst.

– I nuläget har vi skjutit fram seriestarterna till den 13 april. Vi hoppas att få mer information under dagen, säger Stockholms fotbollsförbunds distriktschef Andrea Möllerberg.

Upplands Väsby kommun Andrea Möllerberg ordförande kultur- och fritidsnämnden i Upplands Väsby

Andrea Möllerberg, Stockholms fotbollförbund.

”Kommer med rättelse”

Under onsdagen tvingades Stockholms fotbollsförbund skjuta upp all tävlingsverksamhet på obestämd tid efter att Folkhälsomyndigheten presenterade sina nya direktiv för idrottsrörelsen.

Men redan på onsdagskvällen vacklade Folkhälsomyndigheten i sitt beslut. Till SVT Sport förklarade Anders Tegnell att man kommer att komma med en rättelse.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT.

Fakta

De nya direktiven för idrottsrörelsen

– Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.

– Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Uppdaterar sitt beslut

På grund av oklarheterna hörde Stockholms fotbollsförbund själva av sig till Folkhälsomyndigheten. På Twitter skriver Stockholms FF att att man kommer att se över vilken information som är korrekt och vad den kommer att innebära för tävlingsverksamhet.

Inget slutdatum

Vad som nu kommer att gälla tävlingsverksamheten framöver återstår att se. Men alla lag och föreningar från division 4 till division 7 på herrsidan och division 3 till division 5 på damsidan påverkas. När det kommer till ungdomslagen påverkas samtliga lag och ungdomsturneringen Sankt Erikscupen med över 5 000 anmälda lag skjuts upp.

– Vi hoppas på en rättelse under dagen för att kunna fatta tydligare beslut på måndag, säger Andrea Möllerberg.

Två scenarion

I nuläget har förbundet har två planer för olika typer av scenarion för seniorserierna. Om mindre än fem omgångar skjuts upp, planeras de in under hösten. Om fem eller fler omgångar skjuts upp stryks hela vårsäsongen. I Sankt Erikscupen ställs matcher in eftersom och schemaläggs inte på nytt.

Träningar ska fortsätta

Däremot uppmuntrar förbundet att träningsverksamheten fortsätter.

– Det är viktigt att föreningarna fortsätter bedriva träning då Folkhälsomyndigheten rekommenderar fysisk aktivitet vilket våra barn, ungdomar och vuxna är i behov av, säger Andrea Möllerberg.

Texten har uppdaterats. 

Fakta

Förbundets plan för serier och cuper

S:t Eriks-Cupen, Veteranserier, FJ19

Plan B

Matcher/omgångar som ställs in av StFF rapporteras som inställda.

Det blir helt enkelt färre matcher.

När förbundet beslutar att spel ska återupptas och något lag ändå inte vill spela, har laget rätt att lämna walk over, WO, utan att bli behöva betala avgift. Fler WO kan lämnas utan att bli utesluten ur serien.

Seniorserier

Förbundet har två planer för olika typer av scenarion för seniorserierna. Om mindre än fem omgångar skjuts upp, planeras de in under hösten. Om fem eller fler omgångar skjuts upp stryks hela vårsäsongen.

Plan B – vid färre än 5 uppskjutna omgångar

Matcher i omgång 1-4 som blir uppskjutna på grund av beslut från förbundet, planeras in under de fyra första helgerna efter seriens slut eller som veckoomgångar under hösten.

Division 4 herrar kan ha andra förutsättningar då slutdatum i denna serie beror på när Svenska fotbollförnubdet vill inleda kvalet upp till Division 3 herrar. Detaljer publiceras snarast.

När förbundet beslutar att spel ska återupptas och något lag ändå inte vill spela, har laget rätt att lämna WO utan att bli behöva betala avgift. Fler WO kan lämnas utan att laget blir uteslutna ur serien.

Matcher i Stockholm Cup, Victoria Cup och JDM skjuts upp tillsvidare, vi återkommer med detaljer.

Plan C – vid 5 eller fler uppskjutna omgångar

Vårsäsongen stryks. Endast enkelmöten på hösten.

Mer detaljerad information publiceras löpande.

Beslutet gäller tills Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras.

Källa: Stockholms fotbollförbund
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.