ANNONS

Trött på dyra villor i stan – tågpendla och uppfyll husdrömmen

Huspriser. Stockholm. Flen.
En genomsnittsvilla i Flen är drygt fyra gånger billigare än en genomsnittsvilla i Stockholm.
Bo i Flen och jobba i Stockholm?
Bostadsexperter har listat plus och minus för den som inte har tillräckligt tjock plånbok för att köpa villa i storstan men är beredd att köpa hus till mer överkomliga priser 1,5 timme med tåg från Stockholm.
ANNONS

Trött på bilköer, kollektivtrafik, och höga boendekostnader?

Ska man tro statistiken är det en hel del stockholmare som faktiskt har tröttnat. De som flyttar från Stockholm och länet är fler än de som flyttar hit.

Enligt sökmotorn Booli och den statliga banken SBAB är det inte ovanligt att de som bor i Stockholm har en restid på 1,5 timme mellan hemmet och arbetet. Samtidigt är medelpriset för en villa i Stockholm drygt sju miljoner kronor. Att många av stockholmarna ser sig om efter andra alternativ för att att minska hålen i plånboken kan ses som förståeligt.

Kan sänka levnadskostnaderna

Andra alternativ kan vara att byta 1,5 timme med kollektivtrafiken i Stockholm till lika lång tid med tåg utanför Stockholm. Enligt Boolis granskning finns villor till betydligt lägre pris än i Stockholm just 1,5 timme bort – i till exempel Vingåker eller Flen.

Där kostar en villa omkring 1,5 miljoner kronor. Till det tillkommer en kostnad för 30-dagarskort för pendlarresorna på tåg som landar på mellan 3 000 och 3 200 kronor. En flytt kan alltså sänka levnadskostnaderna rejält för stockholmaren som tröttnat på bo i staden men vill behålla sitt jobb.


Så mycket kostar villan 1,5 timme med tåg från Stockholm

I listan redovisas medelslutpris för villor, kostnad för pendlarkortet Movingo 30 dagar, samt restid enkel resa till Stockholm. Undersökningen bygger på förutsättningen att pendlaren bor i närheten av den lokala tågstationen.

Källa: Booli, SBAB


Inget överraskande resultat

Enligt Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, är resultatet av granskningen inte särskilt överraskande. Att det är dyrt att bo och leva i Stockholm är ett faktum.

ANNONS

Det som däremot förvånar Booli är de stora prisskillnaderna inom det 1,5 timme långa pendlingsavståndet.

”Familjer lever småstadsliv”

Matilda Adelborg säger att för en barnfamilj i Stockholm ter sig livet ofta som att leva småstadsliv men till en högre kostnad än i en småstad. Att trots denna verklighet ta steget att flytta till en småstad för att sänka sina levnadskostnader är inte nödvändigtvis vare sig självklart eller enkelt.

– Det är ett ganska stort steg att flytta från Stockholm, det sociala privatlivet ska också fungera, säger hon.

Borde fler barnfamiljer ta steget och flytta till mindre orter?

– Jag tror absolut att fler familjer borde överväga att flytta från Stockholm, de familjer som inte utnyttjar storstadens stora utbud. Men det ska förstås klaffa med övriga livet, säger Matilda Adelborg.