ANNONS

SL får ja till kameror utanför stationerna

Polisen planerar att sätta upp egna övervakningskameror i Hässelby gård och Vällingby centrum.
Utredning föreslår att tillståndsplikten ska bort.
SL slipper söka tillstånd för övervakning utanför stationer och vid hållplatser – 200 kameror kan sättas upp.
ANNONS

Snart kan det bli fritt fram för kameraövervakning utanför t-banestationer, pendelstationer samt vid bussterminaler och busshållplatser.

Det är vad utredningen Kamerabevakning i kollektivtrafiken föreslår, och på onsdagen lämnades slutbetänkandet till regeringen, och nu ska det ut på remiss.

Sedan i augusti 2018 gäller en ny kamerabevakningslag, där tillståndsplikten avskaffades för privatpersoners övervakningskameror. Sedan tidigare har tillståndsplikten för polisens kameror luckrats upp.

T-bana har varit undantag

Och t-banan har undantagits från tillståndsplikten sedan 2013.

Men utanför stationer och vid hållplatser har det krävts tillstånd, vilket nu alltså föreslås slopas.

– Det finns problem med brott och ordningsstörningar även i andra typer av kollektivtrafik än tunnelbanan, sade utredaren Johan Sjöö vid en presskonferens där utredningen presenterades.

GDPR gäller

Vad gäller skyddet av den personliga integriteten så menar han att det är fortsatt högt, då datakyddsförordningen (GDPR) gäller fullt ut vad gäller hur personuppgifterna sparas och hur åtkomsten skyddas.

I startgroparna

För den blågröna majoriteten i Region Stockholm (landstinget) är det här goda nyheter. De vill utöka kameraövervakningen utanför stationer och vid knutpunkter.

Runt 200 kameror är tänkta i ett första skede.

ANNONS

I dagsläget finns cirka 20 000 övervakningskameror inom kollektivtrafiken i länet: 5 000 i spårtrafiken, 10 000 på bussar och resterande på stationer. I stort sett samtliga t-banestationer och pendelstationer är kamerabevakade.

Polisen kamerasatsar

Polisen har runt 75 kameror igång i Stockholmsområdet. Inom tre år räknar de med att ha runt 500 kameror på plats i regionen.

På senare tid har även kroppsburna kameror börjat användas. För dem har det aldrig krävts några tillstånd.

I mars blir försöket med kroppskameror på busschaufförer på linjerna 179, 514 och 540 permanent.

Ett antal biljettkontrollanter har också utrustats med kroppskameror på försök. Detta är nu under utredning hos Datainspektionen, som granskar hur personuppgiftsbehandlingen går till.

Tillstånd krävs i sjukvården

Även inom sjukvården finns önskemål om mer kameraövervakning. Flera akutsjukhus, men även vårdcentraler och närakuter, kommer att ansöka om tillstånd.

Finansregionrådet Irené Svenonius (M) har tidigare sagt att hon tycker att tillståndsplikten för övervakningskameror i vården borde avskaffas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.