ANNONS

Ännu tillåtet med besök på akutsjukhusen – om du är frisk

Besökstiden är öppen på S:t Görans sjukhus och övriga sjukhus i regionen, ännu så länge.
Besökstiden är öppen på S:t Görans sjukhus och övriga sjukhus i regionen, ännu så länge.
Personer som vårdas på sjukhus är sköra och bör inte utsättas för smitta, och kanske särskilt inte för coronasmitta. Men några restriktioner vad gäller besök har inte införts.
ANNONS

Tänkte du besöka någon närstående som ligger på sjukhus? Tänk dig då för.

Visserligen har inget av akutsjukhusen i Region Stockholm infört några restriktioner vad gäller besök, visar MItt i:s rundringning – inte ännu i alla fall.

Men Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för samhällsspridning till den högsta, och alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Undvik onödiga besök

”Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Samhällsspridning innebär att smittan sprids utan spårbar smittkälla, något som nu skett i Region Stockholm. Två personer, som vårdats på Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus, har visat sig vara smittade, utan att de rest in från smittade områden eller varit i kontakt med någon som konstaterats vara smittad.

Stabslägen

Båda sjukhusen befinner sig i stabsläge för att snabbt kunna fatta beslut, mobilisera resurser och göra nödvändiga prioriteringar med anledning av smittan.

– Vi har inga restriktioner vad gäller besök, ännu så länge, annat än det som Folkhälsomyndigheten gått ut med, säger Anders Persson, pressansvarig vid S:t Görans sjukhus.

Även Danderyds sjukhus befinner sig i stabsläge för att ”snabbare ställa om organisationen utifrån de förändringar som kan behöva göras” skriver VD Yvonne Haglund Åkerlind i ett mejl.

”Om man är sjuk ska man stanna hemma för att undvika smitta människor på bussen, arbetet eller när man ska vara nära andra. Samma regler gäller när man hälsar på någon på sjukhus” skriver hon vidare.

ANNONS

Inte heller när det gäller äldreboenden kommer det några dekret från Folkhälsomyndigheten om att införa besöksförbud.

– Men det kan bli aktuellt att det under vissa perioder inte tillåts besök, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens på onsdagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.