ANNONS

Årets trettonhelg en prövning för akutsjukhusen

79 ambulanser står redo inför nyårshelgen.
79 ambulanser står redo inför nyårshelgen.
Alla röda dagar i jul och nyår gör att patienterna väntas strömma till först framemot trettonhelgen. Men för ambulanssjukvården är det nyårsafton som är tuffast.
ANNONS

Det är inte jul och nyår som blir de tuffaste dagarna för akutsjukhusen – utan trettonhelgen, spår landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Det beror på att det i år är maximalt många röda dagar i följd – och man tror att patienterna kommer att strömma till när storhelgerna går mot sitt slut.

Därför låter nu sjukhusen fler anställda få ledigt över jul, för att bemanna upp kring trettonhelgen i stället, skriver förvaltningen i ett pressmeddelande.

Jakten på personal, framför allt sjuksköterskor, har dock gått sådär. Sjukhusen har inte lyckats bemanna alla vårdplatser de önskat. Och stängda vårdplatser är något Stockholms läns landsting har dragits med de senaste åren.

571 stängda vårdplatser

Av 3 303 fastställda vårdplatser var i november bara 2 732 öppna. Det är 55 färre än samma tid förra året, då det fanns tillräckligt med personal för att hålla 2 787 platser öppna.

– Vi behöver ha extra fokus på de äldsta och sköraste. Vården runt dem måste fungera för att de ska få ett bra omhändertagande även över helgerna. Därför är det bra med jourläkarbilar dygnet runt som kan komma hem till äldre och ibland till och med göra att de slipper åka till en akutmottagning. Utökningen av platser i den geriatriska vården för äldre är också viktig, säger landstingets chefläkare Johan Bratt i pressmeddelandet.

ANNONS

Jourbilar med läkare och sköterska

Jourläkarbilarna är annars i farten på vardagar klockan 17 – 08 samt dygnet runt på helgerna. På grund av det stora antalet röda dagar kör de nu dygnet runt från 22 december till 4 januari. Bilarna bemannas med läkare och sjuksköterska.

För ambulanssjukvården gäller det att mobilisera till nyår. Nyårsaftonen är det dygn då behovet av ambulans är som allra störst under hela året, och antalet fordon i drift kommer då att vara som högst: 79 ambulanser står redo att rycka ut. Det är tre fler än under en vanlig vardag.

Fakta

Hit ska du vända dig om du blir sjuk

Råd: 1177 Vårdguiden – här får du råd om symtom och om vart du kan vända dig.

Vårdcentral: Förstavalet om du inte är akut sjuk.

Husläkarjour: När vårdcentralen stängt, helger och kvällar, öppet till 22. Finns 12 stycken.

Närakut: För akuta sjukdomar eller skador, som inte är livshotande. Öppet 08-22. Finns 9 stycken.

Akutmottagning: Finns sex i länet, plus intensivakut på Nya Karolinska i Solna.

Källa: SLL
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.