ANNONS

Ungdomsorkestern kan bli historia – kämpar för sin existens

Stockholms ungdomssymfoniorkester. Kulturskolan. Stockholms stad.
Stockholms ungdomssymfoniorkester kan tvingas lägga ner sin verksamhet.
En tredjedel av budgeten försvann.
Nu kan Stockholms ungdomssymfoniorkester tvingas att lägga ner sin verksamhet under slutet av året.
ANNONS

Stockholms ungdomssymfoniorkester, eller Suso som den också kallas, är en del av Kulturskolan i Stockholm. Det innebär att även orkestern, som så många andra delar inom Kulturskolan, drabbats av besparingarna som den grönblå majoriteten ålagt kulturförvaltningen att göra.

Bara i år har Suso förlorat en tredjedel av sin budget – 250 000 av totalt 750 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

– Det är ett stort lass för Kulturskolan Stockholm med de neddragningar som görs. Jag tror att politikernas vilja är att göra det bättre. Men det är väldigt svårt med den minskade budgeten att ha de ambitioner som vi har, att spela mycket på många platser och vara yrkesförberedande för vissa elever, säger Susos producent Mirjam Allard till DN. Kan tvingas lägga ner

Vi vill kämpa för vår existens

Glenn Mossop, chefdirigent

Kan tvingas lägga ner

Utan pengar kan orkestern, som är en plantskola för många professionella musiker, tvingas att lägga ner sin verksamhet under slutet av året. Trots det har planerar de två producenterna Mirjam Allard och Glenn Mossop ändå för en ny säsong efter nyår.

– Vi vill kämpa för vår existens, säger Glenn Mossop, chefdirigent och musikalisk ledare.

Ungdomar från hela länet

Suso består av av 55-60 musiker mellan, på pappret, 14 och 23 år, men yngre personer har varit med. Eleverna som nu är med i orkestern kommer från 15 kommuner i Stockholms län. Terminsavgiften är 300 kronor.

ANNONS

– Det är en ny organisation på Kulturskolan från den 1 september och där hoppas vi att att vi ska betyda så pass mycket – för det här är ju spjutspetsen – att de ska inse vad det innebär om vi försvinner. Men vi vet inte i dag, säger Mirjam Allard.