ANNONS

Hot om uppsägning tog skruv – landstinget backar

Södersjukhusets entré.
Landstinget och Vårdförbundet har kommit överens om att poängsystemet får vara kvar.
Sjuksköterskorna på Södersjukhuset vann striden. De omfattas inte av det nya avtalet som skulle innebära sänkt lön med flera tusen kronor. I alla fall inte ännu.
ANNONS

Sjuksköterskornas hot om att säga upp sig fick effekt. Landstinget backar nu om att införa det nya avtalet på avdelningar som har en egen, mer fördelaktig, löne- och schemamodell.

– Fantastiskt! Det har varit väldigt tryckt stämning här, men nu är den klart bättre, säger Jenny Malmborg, sjuksköterska på Sachsskas barnakut.

”Medarbetare vid akutsjukhusen som idag omfattas av de så kallade poängavtalen kommer att få behålla dem när det nya arbetstidsavtalet införs.” skriver landstinget i ett pressmeddelande.

– Jag tror inte de förutsåg att vi skulle bli så upprörda. De hade inte heller räknat klart och visste inte att det skulle slå så hårt mot oss, säger Jenny Malmborg.

Såg konsekvenserna

Pernilla Glad, HR-direktör i landstinget, säger att det inte är hoten om uppsägning som ligger bakom vändningen. Det är naturligt att medarbetare ska kunna ha kvar de förutsättningar som rådde när de gick in i anställningen som en övergångslösning, menar hon.

– Jag har respekt för medarbetarnas oro. Nu när vi kommit närmare införandet av det nya avtalet och konkret gått igenom genomförandet, avdelning för avdelning, har vi sett konsekvenserna för dem, och hittat en övergångslösning i dialog med Vårdförbundet, säger hon.

Arbetstidsförkortning

Tanken med det nya avtalet är att ge bättre tid för återhämtning mellan arbetspassen.

ANNONS

Det ska innebära en arbetstidsförkortning, där extra tid tjänas in om man jobbar kvällar och helger som kan tas ut i extra ledighet eller pengar.

Men sjuksköterskorna på Sachsskas barnakut och barnavdelningar, samt på flera andra avdelningar på Södersjukhuset, har ett poängsystem som ger mer betalt för den som jobbar på obekväm arbetstid och samtidigt möjlighet att styra över sin arbetstid och ledighet.

Den nya avtalet hade haft negativ effekt för totalt 500 sjuksköterskor på 18 avdelningar.

Nya avtalet vid byte

De som vill kan dock byta till det nya arbetstidsavtalet, skriver landstinget i pressmeddelandet, och alla nyanställningar ska ske enligt det nya avtalet. Samma gäller medarbetare som byter anställning eller placering.

De får alltså bara behålla modellen så länge de jobbar kvar.

– Vi är såklart jättenöjda att få behålla vår modell. Men det finns också en oro över att löneutvecklingen är bunden. Vi kommer att fortsätta kämpa för bättre löner och arbetsvillkor, säger Jenny Malmborg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.