ANNONS

Så gick politikernas krismöte om kaoset i sjukvården

Finansregionsrådet Irene Svenonius (M) och oppositionsrådet Aida Hadzialic (S)
Finansregionsrådet Irene Svenonius (M) och oppositionsrådet Aida Hadzialic (S).
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) kallade gruppledarna i Region Stockholm till ett krismöte sent på fredagseftermiddagen med anledning av vårdkrisen.
Svenonius beskriver mötet som konstruktivt men oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är inte nöjd.
ANNONS

Platsbrist, hög arbetsbelastning, it-störningar och hot mot patientsäkerheten. Larmen om sjukvårdskrisen är många, och under trettonhelgen var situationen på akutmottagningarna kaotisk.

Därför kallade finansregionrådet Irene Svenonius (M) gruppledarna i Region Stockholm till ett krismöte sent på fredagseftermiddagen, vilket DN var först med att berätta.

Lugnare i vården efter it-haveri och köer i trettonhelgen

Irene Svenonius nöjd efter mötet

Irene Svenonius säger efter mötet att hon tycker att samtalen var konstruktiva och att alla fick en chans att ställa frågor till chefsläkare och regionledningskontoret som också var på plats.

Hon säger till flera medier att situationen har varit tuff på fler av akutsjukhusen i Region Stockholm men att läget nu är mer stabilt efter den här veckans insatser.

– Under den här veckan har det skett påtagliga förbättringar och även på den hårdast belastade akutmottagningen är det nu normalläge och de senaste dagarna har man inga patienter som väntar på vårdplats på SÖS akutmottagning, säger Irene Svenonius till Expressen.

Vårdkrisen fortsätter – 950 tjänster ska bort på länets sjukhus

ANNONS

S kräver åtgärder – inte information

Men oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S), som krävde ett möte tidigare i veckan, är inte nöjd efter fredagens samtal.

–  Jag är ytterst besviken. Jag vill ha ett krismöte för att prata om vad kan vi göra, hur vi kan agera. I stället fick vi ett, förvisso intressant, informationsmöte, säger hon till P4 Stockholm.

Aida Hadzialic kräver även att varslen på akutsjukhusen dras tillbaka och håller inte med om Irene Svenonius bedömning att man är tillbaka på normalläge i vården.

– Sjukhusen saknar resurser. Vi saknar vårdpersonal, vi saknar vårdplatser. Jag förstår inte hur Moderaterna kan ha en så pass låg ambitionsnivå att de tycker att det här väldigt kaotiska läget är bra, säger hon till Expressen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.