Extrem vårdplatsbrist i Stockholm – patienter vårdas på akuten

Extrem brist på vårdplatser i Stockholm
Vårdplatsbristen i Stockholm är extrem.
Bristen på vårdplatser i Stockholmsregionen är extrem och i veckan dras antalet vårdplatser ner till sommarens lägstanivå. Anställda vittnar nu om att patienter får vårdas på akuten för att de inte kan läggas in, rapporterar Dagens Nyheter.

Bristen på vårdplatser vid akutsjukhusen i Stockholmsregionen under sommaren är extrem och anställda vittnar nu om att patienter inte kan läggas in utan vårdas färdigt på akuten, rapporterar Dagens Nyheter. Flera källor uppger för tidningen att personalstyrkan inte räcker till för att täcka luckorna i schemat, trots att bemanningsanställda tagits in.

– Veckorna efter midsommar har varit fruktansvärda. Vårdplatsbristen är den stora saken, då patienter tvingas vänta på en säng. Vi har haft patienter som färdigbehandlats på akuten på Danderyd – de har kommit in med blindtarminflammation, opererats och eftervårdats på akuten, och sedan skickats hem, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening och överläkare och kirurg på Danderyds sjukhus, till DN.

Dras ner till lägstanivå

Den här veckan dras dessutom antalet vårdplatser ner till sommarens lägstanivå. Totalt finns 3368 fastställda vårdplatser, vilket innebär vårdplatser som har planerats och budgeterats för. Av dessa är nu 32 procent av platserna obemannade.

Det innebär att 68 procent eller 2300 vårdplatser är öppna och bemannade, enligt en rapport från Region Stockholm.

Behövs ytterligare 200 platser

Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm, uppger för Mitt i Stockholm att situationen är ansträngd men stabil och att patientsäkerheten i nuläget inte är hotad. Enligt honom skulle ytterligare 200 vårdplatser behövas för att situationen skulle vara något mindre ansträngande.

– Man jobbar på och så småningom hittar man platser till de patienter som behöver läggas in. Mindre sjuka patienter kan ibland få vänta en ganska lång tid. Behöver man vård är det bäst att ringa 1177, ofta räcker det med en närakut eller vårdcentral. Men är det livshotande ska man naturligtvis som vanligt ringa 112, säger Patrik Söderberg till Mitt i Stockholm.