Varningen: Ta det lugnt i sportlovstrafiken

sportlov trafik halka snö skidåkning fjällen
Trafikverket ger sina bästa råd inför sportlovstrafiken.
Sportlovet står för dörren och många stockholmare beger sig norrut mot fjällen.
Åk i god tid, välj en mötesseparerad väg och glöm inte att ta paus. Så lyder Trafikverkets råd inför den trafiktunga helgen.

I helgen väntas högt tryck i trafiken då många sportlovsfirande stockholmare ger sig ut på vägarna. De mest trafikerade sträckorna är E4, E20, E18 och väg 70 mot Dalarna. Vanligen är det fler som reser på lördagar och söndagar då det är bytesdagar för fjällstugor.

– Om man kan välja att åka när det inte är så mycket trafik så är det jättebra att göra det. Sedan är det bra att välja stora mötesseparerade vägar, det är alltid säkrare än att tänka att man ska ta en genväg, säger Camilla Hult, presskommunikatör vid Trafikverket.

Trafikverkets råd till sportlovsresenärer

Trafikverkets viktigaste råd är att planera sin resa efter trafikläget. På deras hemsida finns en karta där man kan se aktuella stopp på vägarna.

– Man bör starta i god tid eftersom man vet att det kan vara mycket trafik. Man bör också vara utvilad och hålla hastighetsgränsen vid halt väglag. Dessutom är det viktigt att ha en vinterutrustad bil med bra däck och att man har varma kläder med sig i bilen, säger Camilla Hult.

På lördagen finns än så länge inga allvarligare störningar rapporterade i Stockholmsregionen. Resenärer som ska längre norrut under dagen bör dock se upp för halka.

– Det är mest för dem som kör på fredagen som det kan vara lite besvärligt. Vi har ett nederbördsområde med underkylt regn som började under förmiddagen, så vi har gått ut med en varning för plötslig ishalka i Norrland och Dalafjällen, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Under söndagsdygnet väntas nordvästlig vind som under kvällen kan nå stormstyrka i Lappland och Jämtland. Detta kombinerat med snöfall och snödrev.

Ovanligt milt väder i Stockholm

I helgen väntas plusgrader och ett ovanligt milt väder för årstiden i Stockholm.

– På natten kan det gå ner till minusgrader, så det kan frysa till lite. Sedan går det upp med flera plusgrader mitt på dagen och det ser ut att hålla i sig hela veckan. I fjällen kommer en del snö på söndag och måndag, säger Moa Hallberg.

Fakta

Trafikverkets tre råd till sportlovsfirarna

  • Planera resan och starta i god tid.
  • Välj en mötesseparerad väg – det är mycket säkrare att hålla sig på de stora vägarna.
  • Se till att vara utvilad och ta regelbundna raster, speciellt om man inte är van att köra långt.
Källa: Trafikverket