Wanngård fick dödshot skickat till sig på nätet

Man åtalas för hot mot Karin Wanngård på Facebook
Karin Wanngård (S) beskriver hotet som obehagligt.
Stockholms tidigare finansborgarråd Karin Wanngård (S) fick privata meddelanden att hon skulle skjutas med nackskott.
Nu åtalas en 64-årig man i Solna tingsrätt. Mannen nekar till brott.

Det var i november som Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, fick hotfulla meddelanden skickade till sig på Facebook messenger.

Ett av meddelandena var ett direkt dödshot: ”Nackskott direkt på dig och Löfven så vi blir av med er hycklare”.

Meddelandet skickades från en profil på Facebook som tillhör en 64-årig man som bor i Nynäshamns kommun.

Förnekar brott

Mannen hade tidigare skickat meddelanden med orden ”sossesvin” och ”sossefitta”. Han erkänner att han skickat meddelanden med ordet sossesvin, men förnekar att han skickat några andra hot.

– Det känner jag inte igen, skulle aldrig skriva något sådant, det är ju brottsligt ju. Det kan ju vara att jag blivit hackad, säger mannen i polisförhör.

Jag är trygg som person och vi har en säkerhetsavdelning som hanterar sådant här, men det är obehagligt

Karin Wanngård (S)

Karin Wanngård såg meddelandena av en slump.

– Det var en tillfällighet att jag var inne på Facebook och hittade de här förfrågningarna från folk som jag inte är kompis med. Jag såg att den här profilen hade skickat meddelanden till mig flera gånger. Det sista var inte så trevligt så då rapporterade jag det till vår säkerhetsavdelning, säger hon i polisförhör.

– Det var obehagligt. Jag är trygg som person och vi har en säkerhetsavdelning som hanterar sådant här, men det är obehagligt, fortsätter hon.

Åtalas i tingsrätten

Mannen står nu åtalad för olaga hot i Solna tingsrätt, ett brott som ger böter eller fängelse upp till ett år. Det finns ännu inget datum satt för när huvudförhandlingen ska ske.

Mitt i har sökt Karin Wanngård, men Ömer Oguz, kommunikationschef för Socialdemokraterna i Stockholms stad, säger att de aldrig kommenterar säkerhetsfrågor.