Välj ditt område
Från beställning av hemlagad kinesisk lunch via app till leverans på t-centralen.
Från beställning av hemlagad kinesisk lunch via app till leverans på t-centralen.
Lao Zhao lagar kinesiska hamburgare till lunch – till nio personer han inte känner.
Lao Zhao lagar kinesiska hamburgare till lunch – till nio personer han inte känner.
Maten är nedpackad och klar för leverans.
Maten är nedpackad och klar för leverans.
Lao Zhao åker till t-centralen där...
Lao Zhao åker till t-centralen där...
 ...han möter Joel Södergren som beställt maten.
...han möter Joel Södergren som beställt maten.

Nu blir maten­ du äter digital

Mat Recept som baseras på din blodgrupp, restauranger som stoppar matsvinnet med appar och matlådor som körs ut till ditt kvarter.
Nu ska stockholmarnas ätande digitaliseras.

Lao Zhao bär klassisk vit kockmössa och rör koncentrerat runt stora kött­bitar i en kastrull. Han står i sitt eget kök och lagar kinesiska hamburgare till lunch – till nio personer han inte känner.

Hans kunder använder­ sig av appen Gastronaut där man kan beställa lunchlådor­ med bokstavligt talat hem­lagad mat. Om ett par timmar­ ska han leverera maten på t-centralen.

Hemma hos kocken Lao Zhao i Sollentuna. Han lagar kinesisk mat som alla kan köpa till lunch via appen Gastronaut. Foto: Anna Z Ek

– Jag gillar jobbet. När mina­ kunder uppskattar min mat känner jag mig glad, säger Lao Zhao som jobbade som säljare innan han kom till Sverige från Kina­ för åtta månader sedan­.

”Vi vill göra lunchen till något spännande”

Shu Wei, grundare Gastronaut

Bakom Gastronaut står fyra kineser och en grek som alla är bosatta i Stockholm. Det var längtan efter hemlandets mat som gav dem idén.

– Det som Lao lagar nu är det han också serverar­ sin fru och sina barn. Vi vill göra lunchen till något spännande­, säger Shu Wei, som är en av grundarna.

Fler än 200 kockar

I dag har de omkring 200 kockar, majoriteten kvinnor­, registrerade och en vanlig dag erbjuder ett trettiotal av dem mat från olika länder som Ungern, Korea, Somalia, Pakistan och Syrien.

Går det då ihop ekonomiskt att laga lunchlådor?

Lao Zhao är ärlig med att hans frus arbete fort­farande är avgörande för att få ihop tillräckligt med pengar.
– Jag skulle behöva fördubbla antalet beställningar­ per dag, säger han.

Shu Wei och Akis Palamidis, grundarna till appen Gastronaut. Foto: Anna Z Ek

Akis Palamidis, en annan av grundarna, betonar att man tänker långsiktigt.

– Vi är fortfarande ett ungt företag. Men för en del av kockarna är det här den första lönen som de tjänar och förhoppningsvis kan de starta en egen restaurang 
i framtiden.

Både han och Shu Wei menar­ att Stockholm är en optimal stad för den här typen­ av nya appar och smart mat.

– Stockholm är fantastiskt. Det finns en stor mångfald här, säger Akis Palamidis­.

”Stockholm – Nordens Foodmecka”

Den bilden delar Ludvig Berling, produktchef och medgrundare till appen­ Karma, som också är en del av den bransch som allt oftare­ kallas för foodtech.

– Stockholm har nog blivit­ lite av Nordens Foodtechmecka, säger han och nämner Foodora och Ubereats, som levererar restaurangmat till dörren, som två andra­ exempel.


Läs även: Poppis mattjänst expanderar utanför city


”Vi erbjuder en digital lösning­ på problemet att det slängs väldigt mycket högkvalitativ mat i soporna”, Ludvig Bergling, grundare Karma

Karma är en tjänst där restauranger i slutet av dagen­ kan ladda upp överblivna­ matlådor, dagsfärskt bröd och annat ätbart som annars­ hade slängts i soporna.

– Vi erbjuder en digital lösning­ på problemet att det slängs väldigt mycket högkvalitativ mat i soporna, säger­ Ludvig Bergling.
Ett beteende som varken är ekonomiskt eller ekologiskt hållbart.

– Nu får handlarna chansen att vända det samtidigt som kunderna får bra take­away för halva priset.

Här för att stanna

Han är övertygad om att de digitala mattjänsterna är här för att stanna.

En bedömning som delas­ av Johan Jörgensen, som är en centralgestalt inom foodtech.

Han lyfter också fram att det finns pengar i branschen. Matmarknaden utgör­ omkring 20 procent av global BNP.

– Stockholm är en av kanske tre städer i världen som är bäst lämpade. Vi är galna 
i mat och hälsa, förändringsbenägna och vi är tokiga 
i teknik, säger Johan Jörgensen, som menar att hela matbranschen bara är i början på en jätteomvandling.

– Om tio år kommer vi att titta tillbaka på den här tiden­ och tänka: ”Hur i hela­ friden tänkte de på mat 2017”, säger han.

Dags för leverans

Lao Zhao, har packat ner lunchlådorna och tagit tåget­ till t-centralen. 11.45, på exakt­ utsatt tid, dyker Joel­ Södergren upp.

Lao Zhao levererar den hemlagade maten till Joel Södergren på T-centralen. Foto: Anna Z Ek

Det är första gången han använder Gastronaut.

– Jag är inte den som brukar­ hoppa på de senaste­ grejerna, men en kompis har tjatat på mig om det här, berättar­ han.

Det som lockar är att prova­ ny mat.

– Jag äter ute mycket och variationen på lunchrestauranger i Stockholm är inte jättespännande. Så jag har höga förväntningar på det här, säger Joel Södergren innan han går iväg med sin lunchlåda från Lao Zhao.


Läs även: Läs om det senaste i Krogstockholm här!


 

Blodprov ska ge dig rätt mat hem

Ett blodprov lämnas till vårdcentralen och sen kommer maten som din kropp behöver hem till dörren.
Det är en av innovationerna på Stockholms foodtech-scen.

Bakom idén står två ingenjörer från KTH och tanken är att den som inte är sjuk men som ändå känner att kosten kan optimeras för hälsans skull, helt enkelt går in till en ansluten vårdcentral och lämnar ett blodprov.

Theresia Sil­ander Hagström tillsammans med sin medgrundare­ Oytun­ Yildirimdemir

Theresia Sil­ander Hagström och Oytun­ Yildirimdemir grundare till appen EatIT.

Med hjälp av provet tar en algoritm fram skräddarsydda recept – och om du vill skickas maten sedan hem till dörren.

– Folk som är sjuka gör det här nu med hjälp av dietister och läkare och vi tillgänglig­gör egentligen bara det. Många känner igen sig i bilden att någonting är fel men de vet inte var de ska vända sig, säger Theresia Silander Hagström.

Hur nära är det att det här blir verklighet?

– Vi kommer att göra tester under våren och hoppas­ kunna släppa appen­ till hösten.

Kommer inte alla bara att rekommenderas att äta broccoli och blåbär?

– Kollar man på befolkningen i snitt så finns det såklart­ generella kostrekommendationer, men vi har alla olika hälsoutmaningar och behöver därför äta olika typer av kost. Vi testar bland annat om våra användare har metaboliska störningar, tittar på deras kolesterol-, glukos- och hormonvärden samt deras livsstil i övrigt. Det genererar olika typer av rekommendationer.

Hur vetenskapligt är det?

– Vi har en läkare och en dietist med i teamet. De står för den vetenskapliga förankringen.

På sikt vill Theresia Sil­ander Hagström tillsammans med sin medgrundare­ Oytun­ Yildirimdemir nå utan­för Sveriges gränser med appen EatIT.

De märker hur food tech-branschen spirar här.

– Det känns kul att vara 
i Stockholm och att det händer saker snabbt. Det bygger­ på en bra tradition när det gäller mat och råvaror, säger­ Theresia Silander Hagström.

Andra fenomen på foodtech-himlen

Middag för hundra
 – på olika platser

Tjänsten Simplexfesten anordnar middagar i Stockholms innerstad för flera hundra personer samtidigt.
Allt bygger på en optimeringsmodell som gör det möjligt för i princip hur många middagar som helst att pågå parallellt.
Förrätten serveras på en adress, huvudrätten och efterrätten på en annan och allt är anpassat efter ett strikt tidsschema.
När middagarna är över träffas alla gäster på en stor fest.

Ölglas som stimulerar­ tungan

Stockholmsbryggeriet S:t Eriks Bryggeri lanserade nyligen­ ett elektriskt ölglas.
Glaset, som tagits fram av den japanska forskaren Hiromi­ Nakamura, stimulerar smaklökarna med hjälp av svaga elsignaler till tungan.
Alldeles ofarligt, påstår bryggeriet. Men personer med hjärtfel och pacemaker avråds ändå från att använda­ glaset.

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Två personer vid en bankomat i Alby för att ta ut pengar som tillhör en äldre man. Bedrägeri
Brott

Åldringsbrott: Här stjäls pengar av 80-åring

Nyheter

Hovrätten friar män från grov gruppvåldtäkt

Sport

Sportsvepet: Stockholm nobbar vinter-OS 2026

Brott

Rånare förde bort man i handbojor

Brott

Beskyddarverksamhet ett utbrett problem

Nyheter

KARTA: Alla eldar i hela Stockholm