Pita, burek eller savijača

Jovan Radomir (SVT-hallå och kokboksförfattare) visar julmat från Balkan.Pita bröd med getost.
Jovan har fyllt pitan med getost från Balkan.
Tv-profilen och kokboksförafattaren Jovan Radomir firar dubbel jul – först svensk och därefter med mat från Balkan.
Pita, som även kallas burek och savijača, passar lika bra till middagen som till ett mellanmål.

Pajen kan fyllas med köttfärs, spenat eller frukt för variation. På Balkan äter man pita till frukost, lunch eller middag.

4 portioner

Ingredienser

500 g  färskost

300 g fetaost

1 gul lök

1/2 tsk salt

1/2 tsk vitpeppar

500 g filodeg

1 dl solrosolja

Jovan Radomir (SVT-hallå och kokboksförfattare) visar julmat från Balkan.

Pitan funkar lika bra på julbordet som till frukost. Foto: Pekka Pääkö

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs löken och tillsätt osten under omrörning och stek tills den fått färg. Salta och peppra.
  2. Lägg ut filodegen och pensla med olja. Fördela osten ovanpå och rulla försiktigt ihop allt till en längd. Ta sedan tag i ena ändan och rulla ihop längden så att den liknar en stor kanelbulle.
  3. Lägg rullen på en plåt. Pensla med solrosolja och grädda i ugnen i 50 minuter på 180-200 grader. Låt svalna och täck sedan över pajen med en kökshanduk.