Chili är hetare än någonsin

Skådespelaren Ann Petrén tillhör de som blivit bitna.
Skådespelaren Ann Petrén tillhör de som blivit bitna.
Nu i februari är det dags att så chili.
Nu i februari är det dags att så chili.
En riktig chili con carne från Texas innehåller bara just det, chili och kött.
En riktig chili con carne från Texas innehåller bara just det, chili och kött.
Vi äter, odlar och pratar chili som aldrig förr. Och nu är det inte bara skäggiga män som är chilifrälsta.

Stockholmarna har blivit tokiga i chili. Det syns inte minst på Facebook där diskussionerna går höga över vilken chili som är starkast och odlare byter frön och tips med varandra.

Chili har allt det där som hipsters brukar gå igång på: Texaskoppling, odling, do it yourself och stor möjlighet att nörda loss. Som Stefan Sundströms syrade chili mash.

Alla har väl också sett danske Chili-Klaus testa världens starkaste chili med sin kompis.

Själv gillar jag stark mat men tillhör dem som får våldsam hicka av minsta styrka vilket kan vara underhållande en kort stund men ganska blir socialt obekvämt.

Vad är grejen med stark mat?

– Jag vet inte. Det är väl som att sitta i bastun och se vem som klarar av mest, säger skådespelaren Ann Petrén som är en stor chili-älskare.

Själv har hon numera chili i det mesta­ hon äter, men tycker inte om när det blir för starkt. Sedan tio år odlar hon egen chili i sitt växthus .

– Det var så det började för min del. Chili är lätt att odla och det blir väldigt fina blommor. Det känns exotiskt med de där frukterna. Så himla snygga med sin roliga former och starka färger.

De flesta chiliplantor är fleråriga, men behöver hjälp för att klara den kalla svenska vintern.

– Vi har inte rätt förutsättningar för att hålla dem vid liv, så jag börjar om från noll varje år. Det gör inget. Det är så otroligt lustfyllt att odla. För mig är det en lycka att se det växa. Och så vilsamt eftersom man inte kan skynda på det.

I dagarna ska Ann Petrén sätta årets chili-frön. I år blir det:

Monkeyface, gul och knölig och lång, som en ihoptryckt banan.

Lombardo, en mild chili som man kan käka hel som den här.

Peruwian purple, en lila chili som ger väldigt vackra blommor.

Padron, ganska mild variant som äts som pintxo (tapas) i Baskien.

Rocotto, en tjockskalig sort från Anderna med chilifrukter stora som äpplen.

Cayenne, Anns favorit, en allroundchili med god smak och lagom styrka.

Jamaican bell, mild , syrlig lite rabarbersmak. ”Man kan fylla dem med getost och gratinera”.

Ann har sparat frön från senaste skörden.

– Men jag tycker att det funkar bara en generation, sen försämras groddbarheten. Därför köper jag också mycket frön, säger hon

I september är det skördetid. Det blir väldiga mängder chili och Ann Petrén äter upp allt. Nej, inte riktigt allt. Hon ger bort en del också.

– Men det gäller att kunna ta hand om allt. Jag var på en nördig chiliutställning i Göteborg där jag fick ett bra råd om hur jag skulle ta hand om de sorter som har lite tjockare skal. Man halverar frukten, tar bort kärnorna och fryser in, säger hon.

De sorter som har tunnare skal torkar hon i ugn eller trär upp på en tråd och hängtorkar.

Människan är det enda däggdjuret som äter chili. Alla andra flyr. Det starka capsaicinet är chilins sätt att hålla däggdjur borta så att fåglar ska få äta frukterna och sprida fröerna vida omkring. Fåglar är helt okänsliga för capsaicin.

Chilistyrkan är egentligen ingen smak utan smärtnerver som aktiveras.

– I lagom grad verkar det kunna bidra­ till smaksensationen. Vi människor är ju lite udda på så sätt att vi i någon grad kan uppskatta smärta. Det finns ju till exempel de som tycker att smärta­ förhöjer sexupplevelsen, säger Peter Zygmunt­, professor i farmakologi som forskar på smärta vid Lunds universitet.

Han använder chili i sin forskning och bjuder på ett par märkliga fakta.

– Om man injicerar chili i foten så gör det ont. Men om man injicerar det rakt in i hjärnan så blir effekten den mot­satta, smärtlindrande, säger han.

– Vi vet att paracetamol (aktiv substans i värktabletter) bildar chilipepparsubstanser i kroppen. Vi tror att det bildas i hjärnan och att det kan förklara en del av smärtlindringen.

Skulle man kunna dö av att äta riktigt stark chili?

– Nej, du dör inte av det, men det gör vansinnigt ont och sätter igång en stark svettning, säger Peter Zygmunt.

Kan man träna sig på att äta stark mat?

– Visst, ju mer chili du äter, desto mer desensitiserad, alltså mindre känslig, blir du. Jag träffade en som åt rå habanero-chili varje morgon.

Kan man bli beroende av stark mat?

– Det är inte omöjligt att det är så. Man får en liten kick av stark mat, kanske delvis för att kroppen svarar med endorfin, men det är nog inte i samma mängder som efter en löprunda.

Fakta

RECEPT: Texaschili

En riktig chili innehåller varken­ bönor, tomater eller köttfärs. Däremot köttbitar och massor av chili av olika slag som ger en stor, bred hetta som på något märkligt vis blir mera lättuthärdlig.

Du behöver:

1 kg högrev

3 dl oxfond

5 dl ljust öl

1 piri-piri

1 ancho

1 jalapeno

1/2 chipotle

2 tsk oregano

2 tsk spiskummin

2 tsk socker

20 g mörk choklad

2 msk majsmjöl

Matolja

Salt

Gör så här:

1. Rensa bort stjälkar och frön på de fyra chilisorterna.

2. Lägg i en liten kastrull och täck med vatten. Koka i 30 minuter under lock.

3. Mixa chilikoket till en puré.

4. Skär köttet i tumstora bitar­ och bryn det i omgångar i en het stekpanna med lite olja.

5. Värm på en stor gryta och lägg i oregano och spiskummin så att de får torrostas en stund.

6. Slå i en skvätt olja och lägg i två tunt skurna vitlöksklyftor. När vitlöken börjar ta färg, lägg i köttet, chilipurén, oxfonden och täck med öl, men se upp så att det inte blir blaskigt.

7. Låt sjuda under lock i 1,5 timme­. Rör om någon gång, men inte mer.

8. Vispa ut majsmjöl i en skvätt vatten och rör ner i grytan. Låt koka en stund till.

9. Smaka av med choklad, socker, salt och eventuellt mer spiskummin och oregano. Grytan blir bara godare om den får stå en dag.

10. Servera med tacoskal, guacamole, creamed corn, färsk koriander och lime.

Fakta

Dags att så chili

1. Chili bör förkultiveras inomhus för att hinna växa till sig och få frukter i vårt nordliga klimat. Februari är en bra tid att så chili.

2. Sätt fröna en centi­meter djupt i fuktig såjord som blandats upp med akvariesand eller med små lekakulor. Se upp för billig såjord som ofta är dålig. Använd en kruka med dräneringshål annars kvävs rötterna.

3. För att väcka fröna behövs värme. Lägg en värmefilt under krukan eller ställ krukan där du har golvvärme.

4. När grodden tittar upp ställ plantan i ett soligt söderfönster. Så här tidigt på året kan det behövas extra ljus i form av en odlingslampa. Sätt grillpinnar i krukan och trä över en plastpåse så trivs plantan ännu bättre.

5. När plantan är cirka en decimeter är det dags att plantera om den i mer näringsrik odlingsjord av bra kvalitet.

6. Varma dagar i maj kan man börja vänja plantorna vid utomhusklimatet. Ställ ut dem över dagen och ta in dem nattetid.

Källa: Eva Rönnblom trädgårdsjournalist aktuell med en ny bok om att sätta frön från exotiska frukter.