Min lokala hjälte

De gör must – i din trädgård

Dina äpplen kan bli till must – utan att du behöver köra iväg dem till ett musteri.
Dina äpplen kan bli till must – utan att du behöver köra iväg dem till ett musteri.
Ska du testa att göra din egen ­cider?
Då är första steget att göra must. Men pallar du inte att musta själv finns det andra som kan göra det åt dig.

I Stockholmstrakten finns flera musterier där du kan lämna in dina äpplen och få tillbaka must. Edsvikens musteri, Äppelfabrikens musteri, Rosenhill, Värmdö musteri, Lidingö musteri och Bredalens musteri på Ingarö är bara några av dem.

Men har du svårt att hinna ta dig till ett musteri finns det även mobila musterier. Förvisso måste du även hos dessa boka tid, men det är också det enda du behöver göra.

– Vi blev frustrerade över svinnet och slöseriet. Vi funderade på varför folk ­inte tar till vara på frukten, kanske beror det på att det tar tid eller för att det är för komplicerat. Fasta musterier är ju populära men tidskrävande. Då kom vi på idén att komma hem till folk och musta och det har fallit väl ut. Vi är väldigt uppbokade, säger Sanna Rantamäki som tillsammans med Per Sternbeck driver Pomme Pomme.

Sedan 2012 gör Pomme Pomme must på din egen farstu. Lämna bara äpplena (omkring 50–60 kilo krävs) där på morgonen, vill du kan de även plocka ner dem åt dig, så har du äppelmust i en bag-in-box på samma plats framåt kvällen. Välj mellan pastöriserad eller opastöriserad must. Allt som behövs på plats är vatten och el.

Även Ingrid Maries Mobila Musteri verkar i Stockholmstrakten. De kräver dock cirka 300 kilo frukt (ungefär 15 bananlådor) men går du ihop med grannar, vänner eller släkt är du nog snart där.

Har du trots allt lite extra tid och en saftcentrifug – gör din egen must.
För en liter must behövs två kilo äpplen, hur du sedan går tillväga är bara en enkel Google-sökning bort.

Läs mer: Den nya cidertrenden.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!