Doro wet – kycklinggryta med ägg

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.
De kokta äggen läggs hela i grytan innan den dukas fram på bordet.
Kocken Mikal Alem firar jul två gånger om – först svensk och därefter med mat från Etiopien.
Den viktigaste rätten för jul så väl som för andra fester är Doro wet, en het kycklinggryta med kokta ägg.

För 6 personer

Ingredienser

½ kg gul lök

50 g berberekrydda eller paprikapulver

10 msk rapsolja

3 msk tomatpuré

I kg kyckling, en hel kyckling

2 st citroner

2 tsk salt

1 tsk ingefära

1 vitlöksklyfta

1 tärning kycklingbuljong

6 kokta ägg

Färskost

6 st teff injera (kan köpas i butiker med etiopisk mat, Hötorgshallen, Matdax eller Prisma)

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

Mikal Alem tycker att köpta injera lagade i Etiopien är godast. Foto: Anna Z Ek

Gör så här

  1. Hacka löken och stek i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt berbere eller paprikapulver samt oljan när löken har fått färg. Blanda konstant så det inte bränns och stek i 20 minuter innan du tillsätter tomatpuren och en halvliter vatten.
  2. Tvätta kycklingen med citronen och dela i mindre bitar innan du tillsätter den i grytan. Koka tills kycklingen är klar, det tar cirka en timma.
  3. Tillsätt salt, ingefära, pressad vitlök och kycklingbuljong mot slutet. Servera grytan med teff injeera, etiopiska bröd du kan köpa i butiker med etiopisk mat och kokta ägg.

Tips! Tycker du att grytan är för stark, servera den med etiopisk färskost gjord på filmjölk. Så här gör du:

Fakta

Här kan du köpa injera

  1. Prisma, Skärholmen Centrum
  2. Munirs livs, Skärholmen Centrum
  3. MatDax, Hökarängen, Hagsätra, Högdalen
  4. Latinamerikanska livsmedel, Hötorgshallen
  5. Ica Supermarket, Husby

Känner du till fler butiker? Mejla josefin@wennang.com