Hämta middagsmaten i naturens skafferi

John Berglund klipper nässlor vid sjökanten.
John Berglund klipper nässlor vid sjökanten.
Granskott.
Granskott.
Almfrön.
Almfrön.
Kirskålsskott.
Kirskålsskott.
John Berglund ser inte ogräs utan möjligheter när han rör sig i naturen.
– Allt handlar om hur man värderar, det är ens inställning som måste ändras.

På Villa Talliden i Rönninge använder man sig av det som naturen ger. På våren tar kocken John Berglund gärna promenader i området för att plocka sin mat.

– Det är en värderingsfråga vad man ser som ogräs. Allt fyller en funktion i naturen och det finns så mycket man kan ta till vara på.

Sedan nio år tillbaka har han använt sig av vad många andra ser som ogräs till sin restaurang.

– Det var när jag flyttade hem till Sverige igen som jag tänkte på att man inte tog tillvara på de lokala råvarorna. Man importerar hellre varor än ser det man har utanför dörren.

Matlagningskurser, uthyrningsverksamhet, bruncher och restaurang är bara några av Villa Tallidens verksamheter. Men den här säsongen kommer han att dra ner på tempot eftersom han precis fått barn.

I mitten av maj är det som bäst att plocka primörer och en solig fredag tar vi chansen att följa med.

– I helgen ska kocken Anders Ramsay ha en vegansk avsmakningsmeny kallad Tenzo. Han hade det i oktober förra året och det blev succé, så vi kör igen helt enkelt. Det är det vi plockar till i dag, säger John Berglund.

Den första anhalten på turen blir den spanska körveln som har en smak av anis.

– Detta växer som ogräs utmed dikena. För att slippa springa i dikena så har jag dragit upp några plantor och planterat här, säger han och visar upp växterna som är satta i pallkragar i trädgården.

Vidare går promenaden ner mot sjön, i backen lyser harsyran grön och är också ett populärt inslag när John berglund ska laga mat.

– Den ger en syrlig och fin smak och kan användas i stället för citron till fiskrätter till exempel.

Vid sjökanten har nässlorna kommit upp, och han klipper knippen av den näringsrika växten.

– Det är så många som går och äter kosttillskott, och samtidigt har vi nässlor och nypon till exempel som är fullproppade med näringsämnen.

Från almträden drar han knippen med fröer och låter oss smaka.

– Det här är det bästa vi har nu, det har en smak av mandel och är jättegott som sallad. Sedan kan du ha harsyra som ett gott komplement till.

Efter almarna är det dags gör granskotten. De börjar visserligen bli lite för stora, men fortfarande går det att hitta några späda skott. Ett par meter från granarna växer kirskålen som de flesta förfasas över, men som John ser som en tillgång.

– Den är jättegod att göra pesto på och de nya små skotten är inte lika beska. Nytt liv har sällan hunnit bli bittert!

Matpromenaden fortsätter med maskrosor, fågelgräs, röllika och groblad. Det finns inget stopp på vad man kan hitta i naturens skafferi till middag. Men innan man går loss och plockar ihop sin middag i närmsta park eller skog så har John två tips.

– Googla vad det är för någonting och var försiktig med vad du stoppar i dig.