Herrarnas matlag en uppskattad tradition

Det kan bli både hett i köket och i debatterna när det glada matlaget i Salem träffas under onsdagskvällarna. Göran Granath som är såsansvarig experimenterar gärna med både grädde och öl.
Det kan bli både hett i köket och i debatterna när det glada matlaget i Salem träffas under onsdagskvällarna. Göran Granath som är såsansvarig experimenterar gärna med både grädde och öl.
Det finns få saker som kan rubba Salemherrarnas onsdagskvällar. Det är då "Matlaget" träffas på Eternellen för att laga en middag som inte alltför sällan avnjuts under livliga diskussioner.

Det är fisk på menyn i dag och i Eternellens kök arbetar de sju männen samspelt med sina olika uppgifter. Det är lite oklart när ”Matlaget” i Salem förvandlades till en tradition men den som varit med längst hoppade på för ungefär 15 år sedan.

– Vi delar upp det. Två handlar, två skalar potatis, någon dukar och någon fixar borden. Sedan sätter man sig ned och snackar, den sociala biten är viktig, säger K-G Fallersjö.

Vissa av dem är vana att laga mat sedan tidigare, för andra har kunskaperna växt med tiden. För många som plötsligt blir ensamma efter att ha levt i en relation kan det vara en utmaning att börja laga mat ensam. Sedan lockar det så klart att diskutera allt mellan himmel och jord några timmar i veckan – och lösa världsproblem, om man ska tro herrarna.

– Maten är serverad!

Det är torsk och potatis som står på bordet i dag och den utnämnda såsmästaren har slängt i lite öl i såsen eftersom det inte fanns något vin – det är klart att man improviserar lite.

– Men 2,8 procent kör vi på, det blir man inte uppkäftig av, hojtas det till vid bordet.

Onsdagskvällarna är herrarnas kväll men när det vankas julbord bjuds fruarna in för att få sig ett smakprov. Hittills har både onsdagskvällarna och julborden slutat ypperligt.

– Det har alltid gått bra, alla säger att det är gott men det är väl bäst för dem, konstaterar Rolf Johansson.

Med bakgrunder som sotare, polis, sjöman, rörmokare och förhandlare finns det gott om historier och upptåg att berätta om.

Tord Sundström arbetade inom Södertälje polismästardistrikt där Salem tidigare ingick.

– Jag började 1959 och då hade vi en lokal vid kommunhuset. Det var mycket problem med stölder under byggperioden och det var lite bråkigt, berättar han.

Flera av dem har kunnat följa utvecklingen och byggprocessen när Salem byggdes ut under 1960- och 70-talet. Några minns tiden då alla handlade mat av Konsumbussen och bilarna fyllde Salems centrum vid invigningen i slutet av 60-talet.

Göran Granath som var här och arbetade innan byggandet började är nöjd med hur Salem har utvecklat sig.

– Men vi hade några svarta år, när vi var tvångsanslutna till Botkyrka, skämtar K-G Fallersjö.

Vissa saknar gevärsskyttet men det finns ju trots allt både simhall, gymnastik, dans och boule att roa sig med när det inte lagas mat. Gänget kan tyvärr inte släppa in fler personer i matlaget eftersom de satt en gräns på åtta personer för att det ska fungera i lokalerna, men de tror att många skulle behöva en liknande grupp som dem – både för att de hela tiden lär sig mer om matlagning och för samvaron och det sociala utbytet.

– Frun tycker att det är bra att bli ledig en kväll, skojar Rolf Johansson och tillägger att han faktiskt lagade mat även innan han gick med i matlaget men att det blivit mer därefter.