Huddinge-kock tog hem OS-silver

Stuvstakocken Dan Assarsson och hans lags meny på matlagning-OS i Tyskland förra veckan föll juryn i smaken och räckte till ett OS-silver.
Stuvstakocken Dan Assarsson och hans lags meny på matlagning-OS i Tyskland förra veckan föll juryn i smaken och räckte till ett OS-silver.
matlagnings-os
Fazer culinary team var regerande olympiska mästare i storköksklassen men fick se sig besegrade av ett finländskt lag.
Havskräftsoppa till förrätt.
Havskräftsoppa till förrätt.
Inkokt regnbåge.
Inkokt regnbåge.
Plommonfyllo rapsgris.
Plommonfyllo rapsgris.
Vegetarisk raggmunk.
Vegetarisk raggmunk.
Skånsk äppelkaka till dessert.
Skånsk äppelkaka till dessert.
Kräftsoppa, raggmunk och skånsk äppelkaka - Stuvstakocken Dan Assarsson och hans lags meny på matlagning-OS i Tyskland förra veckan föll juryn i smaken och räckte till ett OS-silver.

De svenska smakerna och handlaget föll juryn i smaken, men Fazer culinary team, med Stuvstabon Dan Assarsson till laget, blev ändå snuvade på OS-guldet av ett finländskt lag. De tidigare mästarna lämnade i stället matlagnings-OS i Tyskland i slutet av förra veckan med ett OS-silver i storköksklassen.

– Med lite distans till tävlingen får jag säga att jag är väldigt nöjd och stolt. Det var en bra prestation av oss även om vi siktade på guldet. Nu börjar arbetet mot VM och jag känner redan att vi vill ha revansch, säger Dan Assarsson.

Tävlingsmomentet gick ut på att laga en trerättersmeny för 150 personer på fem timmar. Kostnaden fick vara högst fem euro, cirka 45 kronor, per portion. Temat i årets tävling var en typisk meny från det egna landet, och silvermeny bestod havskräftsoppa till förrätt, tre olika alternativ till varmrätt; vegetarisk raggmunk, plommonfylld rapsgris och inkokt regnbåge, och skånsk äppelkaka till dessert.

Med i tävlingen var också Annerstaskolans kökschef Michael Bäckman som med sitt lag Team Swedish school restaurants plockade hem ett silver i en deltävling, men tog sig sedan inte vidare till striden om totalsegern.

Läs mer:

Huddingekock på jakt efter OS-guld