Jättepizzan – ett utflyktsmål i Botkyrka

Standardpizzan på Robbans är av jätteformat.
Standardpizzan på Robbans är av jätteformat.
Akram Talal Chambi har klivit ut från den hyllade pizzerian med nöjd min. Akram var en av alla ungdomar som sommarjobbade på skolan.
Akram Talal Chambi har klivit ut från den hyllade pizzerian med nöjd min. Akram var en av alla ungdomar som sommarjobbade på skolan.
Vackert så det förslår. Guldkornen finns ofta närmre än du tänker.
Vackert så det förslår. Guldkornen finns ofta närmre än du tänker.
Körsbärsparken i Tullinge på kvällen. En lugn och trygg park enligt Tullingebon Stephanie Johansson
Körsbärsparken i Tullinge på kvällen. En lugn och trygg park enligt Tullingebon Stephanie Johansson
Här är gänget som sommarjobbade vid Subtopia inom ramen för The Good Talents.
Här är gänget som sommarjobbade vid Subtopia inom ramen för The Good Talents.
På en pizzeria i Tumba har det gjorts jättepizzor i 20 år.
Nu har ett gäng sommarjobbande ungdomar pekat ut pizzerian som ett utflyktsmål värt ett besök.
– Det här ger energi att jobba vidare, säger pizzabagaren Yilmaz.

En undangömd pärla vid Mälarens strand eller varför inte jättepizzorna i Tumba. Utflyktsmålen visade på stor variation när ett gäng sommarjobbande Botkyrkaungdomar var klara med sina broschyrer med utflyktsmål.

Sommarjobben som bekostas av kommunen har skett inom ramen för The Good Talents sommarskola där ungdomar lär sig utveckla affärsidéer och ledarskap.

Sommarjobbarna hade till uppgift att ta fram idéer som kan göra Botkyrka till en bättre plats. Då valde några ungdomar att göra broschyrer som visar guldkorn i Botkyrka.

– Vi valde ut platser som vi tror att kan locka ungdomar, men också som visar folk utanför Botkyrka vilka bra saker det finns här. Folk som kanske bara tänker att det händer dåliga saker i Botkyrka, säger Hallundabon Jennelie Jakob som till vardags går på gymnasium i Huddinge.

Vid sidan av kända platser som Hågelbyparken och Exploria i Fittja dök ett par lite mer otippade utflyktsmål upp. Ett av dem var Robbans Pizzeria i Tumba. Enligt ungdomarna fanns det dubbla skäl till att den lilla restaurangen skulle vara med.

– Personalen är jättetrevlig och du får nästan dubbelt så stora pizzor som på andra ställen, säger Tullingebon Stephanie Johansson.

Pizzabagaren Yilmaz blir glad när han får höra att restaurangens pizzor gett avtryck i broschyren. Enligt honom är dock pizzerian redan ett uflyktsmål.

– Folk kommer från Rinkeby och Tensta för att äta här och folk som bor i England passar på att äta här när de är i Sverige, säger han.

Enligt Yilmaz går det dock inte åt mer deg för att kavla ut Sveriges kanske största standard-pizzor.

– Det är 200 gram deg och det använder man även på andra pizzerior. Vi gör bottnarna lövtunna. Det är vårt koncept, säger han.

Ungdomarnas uflyktsmål i Botkyrka

1. Robbans Pizzeria, Tumba.

Pizza gjord med lövtunn botten och enorm diameter var ungdomarnas omdöme som förvandlade en kvarterspizzeria till ett utflyktsmål. Sveriges största pizzor? Stockholms största? Det snackades om Robbans redan innan broschyren.

2. Körsbärsparken, Tullinge.

En lugn, trygg park i Tullinge som passar såväl gammal som ung och personer med funktionsnedsättning. I parken så finns karuseller, klätterställningar, figurer och hus i miniatyr, gungor, en hammock, bänkar och gräsytor för picknick.

3. Bryggan vid Mälaren, Hallunda

Längs med strandpromenaden vid Mälaren finns en brygga som enligt ungdomarna är ett riktigt guldkorn. En både vacker, lugn och skön plats som passar både för ensamhäng och vänhäng.

4. Alby IP/Hälsopark, Alby

Kommunen har investerat vid Alby IP som numera blivit granne med Alby Hälsopark. Här finns inte bara fotboll längre, utan andra attraktioner. Bland annat ett utomhusgym och musikspelare där den som vill spela musik ur högtalare kan koppla in.

5. Exploria, Fittja

Exploria öppnade tidigare i år i Coops gamla lokaler i Fittja. Här ska både barn och vuxen kunna leka av sig och få underhållning.

6. Hågelbyparken, Hågelby.

Det som en gång var telefonkungen L-M Ericssons privatbostad stod och förföll innan Botkyrka kommun köpte gården. Det är i dag det utflyktsmål i Botkyrka som kanske allra flest Botkyrkabor besöker varje år.

Fakta

Visa talanger i Botkyrka

En grupp på skolan sommarjobbade med projektledning och ett arrangemang som visade upp alla idéer för vänner, politiker och media.

På så sätt skulle allmänheten få reda på alla positiva och inspirerande unga talanger som finns i Botkyrka.

Källa: The Good Talents
Fakta

Fler idéer på sommarskolan

Tre personer hade egna idéer de jobbade med.

Debattduellen

En retorikutbildning för ungdomar som vill bli bättre på att tala inför folk och argumentera för idéer. Avslutas med en debattävling där man valt ut ett tema.

Ungdomspolitik

Skapa ett forum för att få politiker att lyssna mer på ungdomar. Ett slags dialogforum där politiker och ungdomar möts.

Jobb- och utbildningsguide

Som gymnasieelev är det många yrken du inte känner till att finns. En jobb- och utbildningsguide för ungdomar skulle kunna ge välbehövlig vägledning.

Källa: The Good Talents