Min lokala hjälte

Kock på jakt efter OS-guld

Dan Assarsson, kock
Dan Assarsson tävlar om guld på matlagnings-OS.
Efter drygt ett år av finslipande åker Stuvstabon Dan Assarsson i dag ner till matlagnings-OS i Tyskland för att försvara guldet.
Med i olympiaden finns också Annerstaskolans prisade kökschef Michael Bäckman.

Med ett VM-guld från 2014 och som regerande OS-mästare åker Fazer culinary team, med Stuvstabon Dan Assarsson i laget, i dag ner till tyska Erfurt för att försvara OS-guldet i storköksklassen.

– Visst känner man press som regerande mästare och vi vet att vi har ett extra öga på oss, men samtidigt sporrar det. För mig betyder det oerhört mycket att få vara med, de är få förunnat, säger Dan Assasson, som till vardags jobbar som kock i SE bankens representationsvåning vid Sergels torg.

Tävlingsmomentet går ut på att laga en trerättersmeny för 150 personer på fem timmar. Kostnaden får vara högst fem euro, cirka 45 kronor, per portion.

Temat i årets tävling är en typisk meny från det egna landet, och utan att avslöja för många detaljer och finlir kan Dan Assarsson i stora drag berätta att hans lag ska bjuda på havskräftsoppa till förrätt, tre olika alternativ till varmrätt; vegetarisk raggmunk, plommonfylld rapsgris och inkokt regnbåge, och skånsk äppelkaka till dessert.

– Det känns som att vi har fått in bra smaker från hela Sverige. Det blir lite västkusten, lite Norrland, lite Skåne och så vidare, som ett smörgåsbord. Vi har jobbat på att finslipa menyn i över ett år och nu känner vi oss väldigt nöjda, säger han.

Totalt gör 20 lag från hela världen upp om guldet i storköksklassen. Med i samma kategori finns även Annerstaskolans kökschef Michael Bäckman som är lagledare för Team Swedish school restaurants. Laget kammade hem silver både vid förra VM och OS.

LÄS MER: Huddingekock är bäst i landet

På Culinary olympics tävlar runt 3500 kockar från 54 länder. På plats är även det svenska kocklandslaget som även de tävlar för att försvara OS-guldet.