Ambitiös men ojämn bistro

Bistro Bestick.
Bistro Bestick.
Habila rätter men priser i överkant på Bisto Bestick.

Att en restaurang ligger nära Drottninggatan och Åhléns behöver inte betyda att det är en turistfälla, även om en viss skepsis kan finnas. Men både Gourmé och Gourmand blir faktiskt nyfikna när de tjuvkikar på Bistro besticks meny på nätet.

– Priserna är lite i överkant, men det ser ut som härliga råvaror och klassiska rätter. Det här kanske är en pärla i trista citykvarter, säger Gourmand.

Löjromsråraka, confiterat anklår och anklevermousse finns bland förrätterna, men herrarna väljer dillgravad rödingfilé (125 kronor) och rödbetssoppa (136 kronor).

In kommer två vackra tallrikar som lovar gott. Och rödbets- soppan är sannerligen ingen vanlig borsjtj. Med vaktelägg, kålrabbi och kungskrabba utduttat på tallriken häller servitören upp soppan vid bordet.

– Stark och koncentrerad rödbetssmak i soppan, som dock kanske är lite för trögflytande. Och de andra ingredienserna tillför ärligt talat inte mycket, säger Gourmé.

Den gravade rödingfilén är där­emot mycket bra. Syrad blomkål och lagom sött och rivet citronskal balanseras upp bra av en kaprismajonnäs och kavringchips.

– Så otroligt fräsch! samman-fattar Gourmand.

Till varmrätt finns flera kött- och fiskrätter för runt 300 kronor. Köttbullarna (175 kronor) och fläsksidan (225 kronor) är dock lite billigare och bullarna är en stor portion med klassiska tillbehör. Men de beslutar sig för torskrygg (295 kronor) och oxrygg med oxkindsragu (305 kronor).

Kötträtten blir lite av en tautologi. Ryggbiffen är perfekt grillad enligt önskemål, men med en ragu över drunknar den fina köttbiten i långkoket.

– Välj ut en av rätterna och sätt den på menyn i stället, säger en förvirrad Gourmand.

Torskryggen är tydligare, och beskrivs bäst som en isärplockad bouillabaisse. Havskräftsåsen till är kraftfull och fisken är nästintill perfekt.

– Men den svarta aiolin som färgsatts av bläckfisk-bläck ser bara ut som en oljekatastrof i Mexi- kanska golfen, säger Gourmé.

Till efterrätt tar herrarna in en smörstekt hasselnötskaka (105 kronor) och chokladganach på mandelbotten (125 kronor).

Båda är vackra att se på, särskilt hasselnötskakan med pumpasorbet och basilikasocker på. Men det smakar inte pumpa och än mindre basilika. Och den smörstekta kakan smakar mest som en croque monsieur.

Chokladganachen är god. Men den ligger inte på en mandelbotten utan kommer med en mandelkaka vid sida som inte smakar tillräckligt mycket mandel. Kakan badar dessutom en i tunn och avbränd maräng.

– Nja, efterrätterna får de bakläxa på, säger Gourmé.

Priserna är lite för höga på Bestick och kvalitén på maten varierar för mycket. Dessutom saknas vegetariska alternativ i menyn. Om krogen är värt ett besök i city är tveksamt, men den är klart bättre än många turistfällor runt Plattan.

Fakta

Svenskt-fransk kök

Kök: Svensk-franskt, exklusiva råvaror och höga priser.

Miljö: Fondväggar och turister i citylokal.

Pris: Varmrätter 175-305 kronor.