Appen gör ditt hem till krog

I appen Airdine kan du både boka, betala och betygsätta Stockholms hemmakrogar.
I appen Airdine kan du både boka, betala och betygsätta Stockholms hemmakrogar.
Tänk Airbnb, fast krog. Det gjorde folket bakom Airdine och skapade en app som låter vem som helst öppna krog – i sitt eget hem.

Den månadsgamla appen Airdine verkar ha fått en bra start i Stockholm. I skrivande stund finns det sju middagsinbjudningar, varav tre är fullbokade. Det rör sig alltså om privatpersoner som öppnar upp sina hem och lagar mat för främlingar.

Betalningen sköts genom appen och betalas ut till värden först när middagen är genomförd. Då betygsätter även värden och gästerna varandra. Ja, ni känner igen konceptet från Airbnb.

Här möts två av dagens stora trender, den att äta hemma hos främmande människor, som blivit populärt med middagsklubbar och cykelfester. Samt den nya delningsekonomin, där Airbnb och Uber är flaggskepp.

Appen har startas av Göteborgs motsvarighet till Stureplansgruppen, Avenyfamiljen, som därmed bryter sig in på ny mark. De tar en mindre avgift för varje bokning.

Nu undrar vän av ordning vad Skatteverket och Miljö- och hälsa kommer säga när de får höra det här?

Enligt Avenygruppens jurister faller det under skattelagstiftningens regler för hobbyverksamhet, så länge det inte blir ens viktigaste inkomstkälla eller sker så ofta att det börjar likna näringsverksamhet. Gör man vinst så ska man betala skatt på den.

Enligt juristerna finns det inte heller något i livsmedelslagen som hindrar folk från att bjuda på middag i sina hem, så länge det inte är näringsverksamhet.

Fakta

Tre andra sätt att äta med främlingar

1. Folket bakom krogguiden.se har lanserat en liknande tjänst som AirDine (se här under): Middaghosmig.se. Sätt en meny och ett pris och bjud in gäster att äta i ditt hem. Än så länge är tjänsten en testversion. Jämfört med AirDine är den lite mindre uppstyrd, saknar app och betalning sköter man själv med swish, men det verkar rulla på ändå. I skrivande stund finns det sex middagar i stockholmstrakten.

2. Bjud hem folk som inte pratar så bra svenska genom invitationsdepartementet.eu . Ideellt och utan betalning.

3. Middagsklubbar finns det numera rätt gott om – en del ganska etablerade. Lättast är söka på middagsklubb och Stockholm på Facebook.